”kaupallinen yhteistyö Vepsäläinen Oy ja Asennemedia

Anne Melender Vepsalainen Ruokaryhmat 2

Pakkasin jokin aika sitten valokuvausvälineet laukkuuni ja menin Vepsäläisen myymälään kuvailemaan ruokailuruhmiä. Mietin miten kertoisin teille parhaalla tavalla omia ajatuksiani toimivasta ruokailutilasta; niin visuaalisesti kuin toiminnallisestikin. Myymälässä siirtelin pöytiä ja tuoleja, etsien mieleisiä vaihtoehtoja – tuli ihana nostalgia mieleen, miten aikanaan tällaista tein päivittäin työssäni. Olipas virkistävä päivä.

Mutta mennäänpä asiaan eli pieneen tuolileikkiin, jos näin voisi sanoa. Ruokatilassa minusta tuolit ovat se tärkein asia, niin visuaalisesti kuin mukavuudenkin osalta. Aloitan itse aina ruokaryhmän kokoamisen tuolien ympärille. Näytä teille tässä postauksessa minua miellyttäviä tuolivaihtoehtoja, poimin vaihtoehdot ajattomuus ja laatu mielessä, ottaen kuitenkin huomioon myös tämän ajan mieltymykset.

Anne Melender Vepsalainen Ruokaryhmat 3

Puiset tuolit

Tällä hetkellä itse tunnen valtavasti vetoa puisiin ruokapöydän tuoleihin. Pidän eri puulajien yhdistelmistä ruokaryhmissä ja myös sekoittelen tuolejakin mielellään. Pitkään onkin ollut vallalla tyyli, jossa pöydän ympärillä osa tuoleista on samanlaisia, mutta harmoniaa rikotaan esimerkiksi pöydän päihin valituilla poikkeavilla tuoleilla. Itsekin päädyn ratkaisuun jossa pitkän pöydän ympärillä on neljä samanlaista tuolia ja päädyissä erilaiset tuolivalinnat.

Vinkki: Pitkän ruokapöydän sivulle kannattaa asetella vähemmän tuoleja ja siirtää yhdet tuolit pöydän päihin, jos tila antaa myöten. Kuuden hengen pöytä näyttää neljällä tuolilla paljon ilmavammalta ja pöytää on myös mukavampi käyttää.

Anne Melender Vepsalainen Ruokaryhmat 4

Anne Melender Vepsalainen Ruokaryhmat 9

Anne Melender Vepsalainen Ruokaryhmat 7

Yksi lempituolivalmistajistani on tanskalainen Carl Hansen & Son, jonka Y-tuoli eli CH24 on varmasti useimmille meille tuttu ja löytyy myös monen haavelistalta. Tällaiseen ikoniseen tuoliin on vaikea kyllästyä, hinta on perusteltu, sillä tuoli on todella laadukas. Y-tuolin valmistamiseen menee yli 100 erilaista työvaihetta, joista suurin osa tehdään käsin. Istuinosan punomiseen menee 120 metriä narua ja kokeneelta tekijältä työaikaa siihen kuluu tunnin verran, tämän takia se on todella kestävä. Y-tuolia saa useissa värisävyissä ja pintakäsittelyissä, kaikenkaikkiaan siitä on olemassa 51 erilaista varianttia. Kalusteita voi myös kerätä pikku hiljaa, aloittaa vaikka yhdellä pöydän päähän sijoitetulla tuolilla.

Carl Hansen & Sonilla on myös muita ajattomia klassikkotuolimalleja, joista kuvassa näkyvä CH23-tuoli on tällä hetkellä oma suosikkini. Haaveilen uuden talon ruokapöydän ääreen neljää yhteneväistä tammituolia.

Anne Melender Vepsalainen Ruokaryhmat 13

Edullinen ja kaunis tuoli

Kuvassa Lamuksen saarnipöydän ympärillä on neljä Habitatin Pippa-tuolia, jotka ovat erittäin kohtuuhintaisia (139€/kpl). Niiden perinteinen malli ja kaunis tammipinta tuovat ruokailuryhmään ajattomuutta ja lämpöä. Pidän muuten paljon kuvan yhdistelmästä, jossa pöytä on vaaleampi ja tuolit lämpimämmät. Eri puulajeja voi hyvin yhdistellä, kokonaisuus ratkaisee. Tässä pöytä on siis saarnea ja tuoleissa on tammea.

Eri puulajeja voi huoleti yhdistellä, kokonaisuus ratkaisee. Tarkastele aina kokonaisuutta kauempaa osana koko tilaa.

Anne Melender Vepsalainen Ruokaryhmat 5

Ruokapöydän koko

Minä neuvoisin aina valitsemaan niin suuren pöydän kuin huonetila antaa myöden. Nyrkkisääntö mitoituksessa on, että 60 cm pöytää per tuoli. Eli kuudelle tuolille minimissään 180 cm pituinen pöytä. Pyöreissä pöydissä taas esimerkiksi tyypillinen koko on 120 cm, se riittää kuudelle tuolille.

Anne Melender Vepsalainen Ruokaryhmat 17

Anne Melender Vepsalainen Ruokaryhmat 18

Klassikon uudet sävyt

Puupöydän ja kevyiden metallijalkaisten tuolien yhdistelmä on klassikko. En heti keksi ajattomampaa tuolivalintaa kuin Fritz Hansenin seiskatuoli. Tuolista löytyy lukemattomia eri variaatioita, niin materiaalien kuin värisävyjenkin suhteen. Varma valinta on valkoinen tai musta tuoli kromisin jaloin. Mutta kuten kuvista näkyy, tämä klassikko taipuu hienosti tätä aikaa henkivään väritykseenkin; beige tuoli mustin metallijaloin on todella upean näköinen. Voisin kuvitella tällaiset tuolit modernin mustan keittiön pariksi. Lämmin suositus tälle ikiklassikolle.

Anne Melender Vepsalainen Ruokaryhmat 16
Kuvan tammituoli on Fritz Hansenin Grand Prix

Kotona on tarvetta pikkutuoleille muuallakin kuin ruokatilassa. Yksittäiset kauniit tuolit toimivat lisäistuimina, mutta myös eräänlaisina katseenvangitsijoina esimerkiksi eteisissä ja makuuhuoneissa. Tuolin saa kätevästi lisäistuimeksi ruokapöydän äärelle kun tarvitaan enemmän istumatilaa. Suosittelenkin miettimään tuolivalikoimaa tältä kantilta, kenties ruokapydän äärelle väljästi pari tuolia vähemmän kuin mahtuisi ja nämä kaksi harvemmin tarvittavaa tuolia muualle kotiin. Kätevä tapa, jos vaikka haluat pitää ruokaryhmän harmonisena, mutta miellään toivot kotiin joitakin erilaisia tuoleja.

Anne Melender Vepsalainen Ruokaryhmat 21

Anne Melender Vepsalainen Ruokaryhmat 23        Anne Melender Vepsalainen Ruokaryhmat 20

Valkoista ja mustaa

Puisten ruokailuryhmien lisäksi ihastelen aina klassisia mustia ja valkoisia valintoja. Mustat ruokapöydän tuolit ovat käteviä tuomaan vaaleaan kotiin hitusen kontrastia. Joku kuuluisa sisustussuunnittelija on aikanaan sanonut että jokaisesta tilasta tulisi löytyä jotain mustaa. Jos koet että kotisi kaipaa ryhtiä, mieti mustia ruokapöydän tuoleja. Niiden avulla saat oivan sillan lisätä mustia pisteitä muuallekin sisustukseen.

Fritz Hansenin mustat muurahaistuolit kromisin jaloin tai Vitran DSR-tuolit kokomustina ovat molemmat aikaa kestäviä klassikoita. Kuvan valkoinen Bo Conceptin Kingston-ruokapöytä on hyvä tausta mustille tuoleille. Pöydässä on harmaa runko, joka sekin luo pehmeyttä mustavalkoiseen kokonaisuuteen. On myös kivan näköistä sekoitella kalusteita eri valmistajien kokoelmista. Pöydän päähän vielä sijoitin ylellisen Gubin verhoillun Beetle-tuolin.

Anne Melender Vepsalainen Ruokaryhmat 24

Ruokatilassa erilaiset senkit, hyllystöt ja lipastot tuovat kaivattua säilytystilaa ja lisäksi toimivat hyvänä alustana erilaisille somistuksille. Pienet asetelmat ja pöytävalaisimet luovat ruokailutilaan kodikasta tunnelmaa.

Luo tunnelmia ruokailutilaan erilaisilla asetelmilla; esineillä, kasveilla, kirjoilla ja valaisimilla.

Anne Melender Vepsalainen Ruokaryhmat 25

En ehkä keksi upeampaa ruokapöydän tuolia kuin Knollin Tulppaani-tuoli. Eero Saarisen ikoniset kalusteet löytyvät Vepsäläisen valikoimista. Tällainen tuoli voisi olla vaikka ruokatilan katseenvangitsija ihan yksittäisenäkin elementtinä.

Anne Melender Vepsalainen Ruokaryhmat 26

Onko tarvetta jakkaralle. Artekin klassiset Aalto-jakkarat ovat omia ehdottomia lemppareitani aina. Mutta ihastelin myös kovasti tätä nahkapäällysteistä Fritz Hansenin Dot-jakkaraa, se on niin kaunis ja kevyt malliltaan. Sydney-tarjoiluvaunu on Bo Conceptin valikoimasta. Haaveilen omaan tulevaan ruokatilaan jonkinlaista tarjoiluvaunua, siihen on kätevä koota kauniita asetelmia, toisaalta sille on varmasti tarvetta myös vaikka juomien tarjoilupisteenä.

Anne Melender Vepsalainen Ruokaryhmat

Haaveilin Vepsäläisellä monista muistakin tuoli- ja ruokapöytävaihtoehdoista. On kätevää kun saman katon alta löytyy jokaiseen tilanteeseen sopiva vaihtoehto. Jos budjetti on rajallinen, suosittelen aloittamaan tuoleista – sillä on eniten väliä missä itseäsi lepuutat. Tuoleja voi myös kerätä pikku hiljaa. Kehotan myös sekoittelemaan kalusteissa rohkeasti eri valmistajien tuotteita keskenään, sinä tiedät minkälainen kokonaisuus miellyttää omaa silmääsi.

Kummasta koostamastani ruokailuryhmästä sinä pidit enemmän?

12 Comments

 1. Voi että kuinka kauniita ovat kaikki. Tuoleja on niin paljon kauniita että on vaikea valita sitä parasta.

 2. Raija Virtanen

  Molemmat hienoja, mutta tykkään ”muurahaisista” ja ”seiskoista”, joten ne.

 3. Hei, osaatko sanoa mitä puuta ensimmäisissä kuvissa oleva lattia on?

 4. Anne

  No sanos muuta, vielä jäi niin monia ihania tuoleja kuvaamatta. Voisin sanoa että Vepsäläinen on kyllä tuolien (ja muidenkin) aarreaitta.

 5. Anne

  No ne onkin niin upeat klassikot, joihin ei varmasti ikinä kyllästy. Sitäpaitsi voisin sanoa että ne tuolit sopivat melkein mihin tahansa pöytään ja sisustukseen. Jos ei osaa päättää mitkä tuoli, niin silloin ovat täydellinen valinta.

 6. Anne

  En varmaksi tiedä, mutta vuosikymmenien puutietämyksellä sanoisin että se on valkaistu tammi, puun syyt ovat tammen. Vertaa esimerkiksi ruokapöytään joka on saarnea, siinä on erilainen loimukuvio. Eli sanon että valkaistua tammea 🙂

 7. Kirjoitat niin mielenkiintoisesti aiheesta kuin aiheesta. Kiitos siitä.
  Minulla on joku vamma, kun en kestä ’harottavia’ tuolinjalkoja varsinkaan, jos pöydän ja tuolien jalkojen linja (molempien ollessa vinot) poikkeaa kovasti toisistaan. Saa siis olla esim. tuoleissa vinot jalat ja pöydässä suorat tai päinvastoin. Apua! Meillä on ’vain aavistuksen vinojalkaiset’ Normann Copenhagenin valkoiset Form-tuolit (kahdet kokovalkoiset ja kahdet valkoiset tammijaloin) yhdistettynä vaaleaan pyöreään Terrazzo-tasoiseen pöytään, jossa yksi suora jalka keskellä.
  Ihailen mm. kovasti yhtä blogisi kuvaa, ruokapöytänne tuoleineen, kun pöydän ja tuolien jalat kulkuvat niin linjassa. Eikö ole hassua, miten joku pieni asia voi saada suuren merkityksen, ja siitä on vaikea päästä yli – onneksi ei tarvitse.

 8. Anne

  Voi lämmin kiitos sinulle ihanasta palautteesta! Hahaa, ihana vamma, meillä kaikilla on omia tuollaisia vastaavia visuaalisia juttua, joihin kiinnitämme huomiota. Teidän ruokaryhmä kuulostaa tosi kauniilta 🙂 ah Terrazzo! Ja minäkin olen tarkka linjoista monessa tapauksessa, hauska että muistat vielä kuviani noin tarkasti <3

 9. Iso kiitos! Tuo taitaa olla meidän seuraava lattia – ja tuolitkin.

 10. Anne

  No ihan mahtavaa jos tästä oli iloa teidän projektiin 🙂