”kaupallinen yhteistyö Instrumentarium ja Asennemedia

Anne Melender Siivouscorner Silmalasit 5

Meille silmälasien käyttäjille silmälaseista huolehtiminen on jokapäiväistä askaretta. Sen huomaa heti, jos on silmälasien puhdistaminen on unohtunut. Linssien puhdistamisen lisäksi silmälaseihin liittyy muutamia muitakin huoltotoimenpiteitä ja huomioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Tein silmälasien puhdistamisesta Siivouscorneriin oman jakson, joka löytyy Instagramista kohokohtiin tallennettuna. Kyselin Instrumentariumin asiantuntijoilta helpot vinkit, joilla silmälasien puhdistaminen ja huolto onnistuu helposti. Kirjaan ne teille vielä tähän blogiinkin teille luettavaksi.

Katso Siivouscorner-jakso Instagramista: Silmälasien puhdistus

Anne Melender Siivouscorner Silmalasit 10

Silmälasien valinta

Silmälasien pinnotteissa on eroja, mitä enemmän laseja käyttää sitä laadukkaampi pinnoite niihin kannattaa valita. Jos hankkii varalaseja tai väliaikaiseen käyttöön tarkoitettuja laseja, silloin pinnoitteissa voi tinkiä. Silmälaseissa käytetään nykyään pääosin muovilinssejä, joten jos haluaa varjella linssejä naarmuilta, kannattaa valita kovapintainen linssi. Päivittäiseen käyttöön kannattaa valita yhdistelmäpinta, jossa alimpana on kovapinta, keskellä heijastamaton pinta ja uloimpana pintakerroksena likaa hylkivä ja antistaattinen ominaisuus. Yhdistelmä on sekä näön kannalta mukavin, että helpoin puhdistaa ilman kovaa hankausta. Pinta on vähän saman tapainen kuin vaikkapa teflonpannun pinta, lika ei tartu siihen ja se pyyhkiytyy vaivattomasti pois.

Anne Melender Siivouscorner Silmalasit 7
silmälasien puhdistus kannattaa aina aloitta huuhtelemalla lasit vedellä

Anne Melender Siivouscorner Silmalasit 8

Silmälasien puhdistus

Lasit kannattaa puhdistaa päivittäin. Huuhdo lasit juoksevan, kädenlämpöisen veden alla. Käytä apuna silmälasien pesuainetta. Kuivaa lasit pehmeään paperiin tai pyyhkeeseen. Viimeistele puhdistus mikrokuituliinalla.

Anne Melender Siivouscorner Silmalasit 9

Silmälasien nopeaan puhdistamiseen on saatavilla myös tarkoitukseen tehtyjä kosteuspyyhkeitä. Ne ovat myös silloin käteviä, jos sangoissa on yksityiskohtia, jotka eivät kestä vedellä huuhtelua.

Vinkki: Tällaisia kertakäyttöisiä lasiliinoja on myös huurtumista ehkäisevällä ominaisuudella, joka on kätevä maskia käytettäessä.

Anne Melender Siivouscorner Silmalasit 11

Anne Melender Siivouscorner Silmalasit 2

Muutamia arjen käyttövinkkejä silmälaseille

-Silmälasien pyyhkimistä kuivana kannattaa välttää, lasissa voi olla vaikkapa hiekkaa tai muuta naarmuttavaa. Samalla myös työntää likaa kehyksen ja linssin väliseen uraan. Jos silmälaseihin menee hiuslakkaa ne kannattaa puhdistuttaa optikolla. Linssit saadaan jälleen kirkkaiksi liuottimen avulla, mutta tämä homma kannattaa jättää ammattilaiselle. Muutenkin puhdistamisessa kannattaa välttää voimakkaita alkoholipitoisia puhdistusaineita.

-Vältä silmälasien kanssa suuria lämpövaihteluita, esimerkiksi uunin luukkua avatessa tai saunaa lämmitettäessä. Silmälaseja ei myöskään kannata unohtaa kesällä kuumaan autoon. Suuret lämpötilavaihtelut voivat vaurioittaa linssien pinnotteita, koska muovilinssi laajenee lämmössä ja pinnoite taas ei.

-Lasit kannattaa huollattaa pari kertaa vuodessa optikolla. Huoltaessa tarkistetaan että ruuvit ovat tarpeeksi kireällä ja että lasit istuvat hyvin. Tarvittaessa niitä voidaan säätää uudelleen; hyvin istuva kehys pysyy helpommin myös puhtaana. Etenkin muovikehys voi alkaa valua käytössä, sillä muovi elää. Silmälaseja ei kannata yrittää itse taivuttaa.

-Silmälasien nenätyynyt voi vaihtaa ja ne kannattaakin vaihtaa aina välillä, tällöin ne pysyvät puhtaina ja pitävät lasit paremmin kasvoilla. Muutenkin lähes kaikkiin silmälaseihin saa varaosia, jotka voidaan vaihtaa tarvittaessa vauriotoituneen tilalle. Kun huolehtii silmälaseista, ne myös kestävät käytössä pitkään hyvinä.

-Hikiliikuntaa varten kannattaa hankkia omat erilliset ”urheilulasit”, sellaiset jotka pysyvät hyvin paikallaan kovassakin menossa. Hiki syövyttää kehyksen pintaa, joten näin myös omat lempilasit säilyvät pidempään hyvänä. Vesillä liikuttaessa laseihin saa kelluvia silmälasinauhoja, jotka pitävät lasit pinnalla jos ne sattuvat putoamaan veteen. Niin ja kannattaa toki myös muistaa piilolinssivaihtoehto urheilua ajatellen.

Anne Melender Siivouscorner Silmalasit
silmälasit kannattaa aina ottaa päästä kaksin käsin

Lopuksi vielä kaksi nopeaa arkivinkkiä (joiden toteuttamisessa minullakin on skarpattavaa); lasit kannattaa ottaa aina päästä kaksin käsin, ettei sangat väänny ja silmälaseja kannattaa säilyttää omassa kotelossaan silloin kun ne eivät ole käytössä. Itse ainakin sain näistä Instrumentariumin asiantuntijan vinkeistä monta muistutusta pitää omista silmälaseistani entistä parempaa huolta, toivottavasti sinäkin!

Comments are closed.