”kaupallinen yhteistyö IKEA Suomi ja Asennemedia

Anne Melender Ikea Vuodevaatteet 9

Minulla on vuodenaikojen vaihtuessa eräänlainen makuuhuoneeseen liittyvä tapa, käyn läpi sängyn ja vuodevaatteet, mietin vaihtuvan vuodenajan tunnelmaa ja miten haluan sen vaikuttavan meidän makuuhuoneeseen. IKEA-yhteistyön myötä keskityin pohtimaan myös unta ja nukkumista. Minun on todettava, että itse olen aika helppo nukkuja. Tähän vaikuttaa moni seikka, ei vähiten se millainen luonnostaan olen, mutta huolella valittu sänky, vuodevaatteet ja makuuhuoneen tunnelma ovat myös tärkeä osa omaa unimaailmaani.

Asumme tällä hetkellä vuokrakodissa rakennusprojektimme ajan, makuuhuone on pieni ja se sijaitsee heti olohuoneen vieressä. Oman viihtyvyyden kannalta haluan, että tila on rauhallisen näköinen ja selkeä. Makuuhuoneeseen luon tunnelmaa muhkealla ja kutsuvalla petauksella. Petauksen lisäksi kiinnitän huomiota siihen, mitä lakanoiden sisältä löytyy. Kurkistetaanpa tarkemmin meidän makuuhuoneen olennaisiin asioihin.

Anne Melender Ikea Vuodevaatteet 5

Anne Melender Ikea Vuodevaatteet 3

Tekstiileistä

Pidän luonnollisista materiaaleista, mielestäni jo pelkästään materiaalin tuntu näkyy jo ennen kuin sitä hypistelee. Tämän kodin makuuhuoneen verhoiksi olen valinnut IKEA-valikoimasta puuvillaiset valkoiset verhot, jotka suodattavat valoa kauniisti. Ne pimentävät meille tarpeeksi, mutta päästävät silti auringonsäteiden tuoman valon läpi. Omaan heräämiseeni luonnonvalolla on vaikutusta, sen takia en tarvitse ihan peittäviä pimennysverhoja. Nämä ovat todellakin makuasioita ja kannattaa valita sen mukaan makuuhuoneen verhot. Moni kokee, että paras uni tulee ihan pimeässä tilassa. Minusta on ihana herätä luonnonvaloon.

Verhojen lisäksi lakanat ovat makuuhuoneen tärkeimpiä tekstiileitä. Koko tilan ilme muuttuu lakanavalinnalla. Itselleni valkoiset lakanat ovat aina kaikkein mieleisimmät, vaikka välillä petaan jotain muuta, koen valkoisten lakanoiden tuovan silti täydellisimmän tunnelman omaan makuuhuoneeseeni. Olen kauan haaveillut tummin terein somistetuista lakanoista, nämä ovat IKEA-valikoiman uudet SILVERTISTEL-lakanat. Mielenkiintoista näissä lakanoissa on materiaali, puuvillan joukossa on hitusen viskoosia, joka tekee lakanoista erittäin imukykyisen. Materiaali on hengittävä ja pitää kehon lämpötilan tasaisena, lisäksi se tuntuu iholla silkkisen miellyttävältä.

Anne Melender Ikea Vuodevaatteet 2
Muototyyny on ollut itselleni nukkumiseen eniten vaikuttava konkreettinen asia. Uni on rauhallista, kun tyynyä ei tarvitse pöyhiä yön aikana. KLUBBSPORRE-ergotyyny muotoutuu nukkujan mukaan.

Unelle tärkeä tyyny

Ehkä tärkein löytö oman unen kannalta on ollut muototyyny. Aikaisemmin saatoin kasata useamman pehmeän tyynyn pääni alle ja pöyhin niitä nukkuessani – tämä aiheutti turhia unikatkoksia. Minulla tavallinen tyyny karkasi aina pään alta ja niska jäi vinoon. Muototyyny asettuu niin hyvin paikoilleen ja tukee niskaa, että en herää yön aikana tyynyn takia. Kuvassa on  KLUBBSPORRE-ergotyyny, jossa on kaksi erilaista puolta. Toinen puoli on viileämpi geelikerroksen ansiosta. KLUBBSPORRE-tyynyn materiaali on viskoelastaania, joka muotoutuu nukkujan mukaan. Etenkin migreenistä kärsivänä tyynyllä on kaikkein suurin vaikutus minun uneeni, enkä ole valmis enää luopumaan muototyynystä. Otan usein tyynyn mukaan jos yövyn muualla kuin kotona.

Anne Melender Ikea Vuodevaatteet

Tuplapeitto vai molemmille omat peitot – meille sopii yhteinen suuri peitto. Talvella peitto saa olla lämpimämpi ja kesällä viileämpi.

Anne Melender Ikea Vuodevaatteet 4

Sesonkipeitto

Tyynyn jälkeen tärkeää on millainen peitto sängyssä on. Meillä on käytössä tuplatäkki, tämä on asia joka pariskuntien kesken jakaa mielipiteitä. Iso peitto on kuitenkin sellainen, ettei siitä (ainakaan meillä) tule yön aikana kiistaa. Kokoakin olennaisempaa on kuitenkin peiton lämpimyysaste; kesällä meillä on käytössä ohut viileä IKEA-untuvapeitto ja nyt talvikaudeksi valitsin lämpimän STJÄRNBRÄCKA-peiton. Peiton päälliskangas on puuvillaa ja lyosellia. Kiinnitän erityistä huomiota peiton päälliskankaaseen, vältän polyesterkankaisia peittoja, koska ne ovat helposti sähköisiä. Täytteessä on kierrätettyä polyesterkuitua ja lyosellkuitua, se tuntuu ihanan ilmavalta ja hengittävältä.

Pidämme makuuhuoneessa mahdollisimman viileää lämpötilaa, kesällä siihen ei toki voi vaikuttaa ja sen takia välillä nukuttiin ihan pelkällä pussilakanallakin. Huh mitkä helteet. Mutta sen taas muisti noista kuumista öistä, että huoneen lämpötilalla on vaikutusta unen laatuun. Minusta on parasta nukkua viileässä ja raikkaassa huoneessa lämpimän muhkean peiton alla.

Anne Melender Ikea Vuodevaatteet Lakanat

Anne Melender Ikea Vuodevaatteet Lakanat 2

Makuuhuoneen hygieniasta

Luonnolliset materiaalit ja puhtaus – ne ovat minulle tärkeitä makuuhuoneessa. Vaihdan lakanat kerran viikossa ja voi miten nautin puhtaissa lakanoissa nukkumisesta. Tuntuu että silloin uni on vielä erikoisen paljon parempaa. Pesun jälkeen silitän aina tyynyliinat, koska minusta se on pientä arjen luksusta, että tyynyt on ainakin sileät ja muhkeat. Lakanat oion kuivumaan huolellisesti ja vedämme ne aina ennen kaappiin viikkaamista. Tällä metodilla ne ovat riittävän sileät. Kuivausrumpuun en laita lakanoita sen takia, että siellä niistä tulee niin ryppyisiä. Tunnustan kuitenkin että näihin kuviin silitin myös pussilakanan, onhan se nyt vaan ihanan näköinen silitettynä.

Anne Melender Ikea Vuodevaatteet 6

Juteltiin Suvin kanssa Koti-Livessä makuuhuone-teemasta.

Juteltiin Suvin kanssa Koti-Livessä uniasioista, vuodevaatteista ja makkarin sisustamisesta. Voit katsoa tallentaeen tästä linkistä.

Vinkki: Löydät IKEA Suomen sivuilta mielenkiintoisen artikkelin, jossa on listattu 6 elementtiä parempaan uneen. Kannattaa lukea ja inspiroitua.

Anne Melender Ikea Vuodevaatteet Lakanat 5
Mieluiten luen kirjoja ja lehtiä sängyssä – kasaan pään alle tyynypinon.

Anne Melender Ikea Vuodevaatteet 6   Anne Melender Ikea Vuodevaatteet 10

Makuuhuoneen toiminnot

Makuuhuone on usein kotona se tila, jossa vietetään aikaa lähinnä nukkuen. Joskus makuuhuoneessa saattaa olla työpiste tai vaikka telkkarin katselupaikka, kuten meillä. Nämä toiminnot eivät sovi kaikille, on hyvä tiedostaa omat mieltymykset. Meille kuitenkin makuuhuone on yksi oleskelutila lisää kompaktissa asunnossa. Makuuhuoneessa on myös pukeutumistila, koska vaatekaapistot ovat täällä. Näiden toimintojen ohessa olen kuitenkin panostanut rauhallisuuteen, kalusteita ja esineitä on vähän.

Rakastan vetäytyä makuuhuoneeseen lukemaan kirjaa tai lehtiä, se on pieni rauhoittumispaikka tässä kodissa. Tänne myös siirryn usein juttelemaan puhelimessa tai levähtämään jos on vaikka päänsärkyä. Makuuhuonetta käytetään muuhunkin kuin nukkumiseen. Television paras paikka on meille makuuhuoneessa, se ollaan ihan testattu käytännössä. Me katsomme vain suoratoistopalveluita telkkarista ja tapanamme on ennen nukkumaanmenoa katsoa jakso tai pari jotain sarjaa yhdessä. Tunnustan, että saatamme myös napostella samalla jotain, joten sängyssä myös syödään joskus.

Minusta on ihanaa saada nukahtaa kesken sarjan ja jatkaa siitä suoraan unia jos siltä tuntuu. Näin käy tosi usein.

Entäs se nukkuminen – omalla tai puolison kohdalla ei ole juurikaan uniongelmia. Huomaan että joskus jos mielessä pyörii joku jännittävä asia, saatan herätä aamyöllä ja miettiä sitä. Mutta nukahdan kyllä sitten aika nopeasti uudelleen. Olen kyllä varma, että osasyy tähän hyvin nukkumiseen on luontaista, mutten silti aliarvioi sitä milalisessa sängyssä nukumme. Itselleni ergotyyny on ehdottomasti tuonut lisää unirauhaa, jos pitää joku tekijä mainita.

Anne Melender Ikea Vuodevaatteet 16

Minulle sänky on pesä muulloinkin kuin nukkuessa, tyynypinot ovat siis tärkeitä.

Anne Melender Ikea Vuodevaatteet 13

Jättityynyt sängynpäätynä

Tästä päästään sisustuksellisempaan petausvinkkiini. Meillä ei ole sängyssä päätyä, vaan päädyn virkaa toimittaa kaksi suurta 70×90 cm -kokoista jättityynyä. Tyynyt ovat  SKOGSFRÄGEN-tyynyt ja niihin sopivat DVALA-tyynynpäälliset . Nämä tyynyt eivät ole meillä pelkästään muhkean petauksen taustana, vaan niihin on superihana nojailla lukiessa tai telkkaria katsoessa. Tällaisella tyynypäivityksellä sängystä luo helposti todella näyttävän ja samalla lisää mukavuutta. Yöksi siirrämme tyynyt nojatuolille, mutta joskus ne ovat myös jääneet nukkumatyynyn taakse pystyyn, eikä sekään ole haitannut.

Anne Melender Ikea Vuodevaatteet 14

Kiitos kun kurkkasit meidän makuuhuoneeseen, toivotan sinulle levollisia unia.

Alennuskoodi voimassa 26.8. – 2.9.2021

Koodilla: ANNEMELENDER saat 10 euron alennuksen yli 100 euron ostoksesta ja se koskee koko IKEA-valikoimaa. Koodi toimii verkkokaupassa ja IKEA-sovelluksessa. Syötä koodi kassalla aktivoidaksesi alennuksen.

Comments are closed.