Anne Melender Keramiikkamaljakko

Olen pohtinut paljon Villa Woodsin keittiötä (tietysti), ajattelin listata tähän vähän huomioita, joita itse olen tehnyt keittiön suunnitteluun liittyen. Ehkä näistä on iloa jollekin keittiön päivitystä tai uutta keittiötä suunnittelevalle. Kuvissa on edellisen kotimme keittiö, jota tuunattiin rakennuttajan tekemiin raameihin. Itse keittiön layouttia ja toiminnallisuutta meillä ei ollut mahdollisuus muuttaa, mutta joillakin yksityiskohdilla saatiin keitiöstä paljon kivemman näköinen.

Edellisen keittiön tuunasimme lisäämällä saarekkeen, vaihtamalla ovet, työtasot, altaan, hanan ja vetimet. Lisäksi poistettiin altaan päältä turha kuivauskaappi ja asennettiin seinustalle Tolomeo-seinävalaisimet.

Anne Melender Keittiö Vipp Hana 10
Vanhan kodin keittiössä parhaita asioita oli hana, samanlainen Vipp-hana tulee Villa Woodsiinkin

Minulle keittiössä on tosi tärkeää toiminnallisuus ja sen jälkeen pintojen helppous. Ulkonäöllisesti toivon keittiöltä ajattomuutta, ajanhenkisyyttä ja ripausta mielenkiintoa. Myös tunnelman muunneltavuus on minulle tärkeää. Jos on liian ”vahva” lookki keittiössä, ei sen fiilistä saa pienillä somisteilla helposti muutettua, sen takia itse pidän enemmän hillityistä sävyistä ja materiaaleista. Valkoinen keittiö on minusta aina ihana, mutta uskon että Villa Woodsiin tulee kuitenkin sävytetty keittiö.

Keittiön toiminnallisuus

-Työtasoa siellä missä sitä eniten käytetään.

-Riittävästi säilytystilaa tarvittaville astioille ja ruokatarvikkeille.

-Valaistus joka on sekä tehokas tai tunnelmallinen, sillä molempia tarvitaan.

-Pintojen helppohoitoisuus.

-Hanan toimivuus – tämä unohtuu monesti.

-Paikka eniten käytetyille kodinkoneille.

Huomasin meidän vanhassa keittiössä kaipaavani altaan ja lieden väliin työskentelytilaa. Nyt vuokrakodin keittiössä nautin siitä, että ruoanlaitossa valmistelut voi tehdä samalla seinustalla vesipisteen ja lieden kanssa. Säilytystilan suhteen tykkään miettiä tarkasti missä on joka päivä käytettävät astiat, kattilat, pannut ja kapustat. Niille on löydyttävä sopiva ja helposti otettava paikka keittiöstä.

Hanasta voisin jutella vaikka kuinka. Pahin painajainen on liian terävästi ja kovalla paineella tuleva vesi, joka roiskii ympäriinsä. Onneksi hanaan voi vaihtaa vettä säästävän poresuuttimen, jonka avulla ongelma yleensä ratkeaa. Mutta silläkin on väliä mihin suuntaan hanasta vesi osuu altaassa. Olemme laittaneet vuokrakodin keittiöhanaan suuntaavan suuttimen, jotta vesi ei osu suoraan hajulukkoon.

Vinkki: Instagramin Siivouscorner-jaksoista löytyy hanajuttu, jossa kerrotaan näistä.

Keittioluonnos

Villa Woodsin keittiö

Vilautan yllä meidän tulevan talon keittiöhahmotelmaa. Pohjassa keittiö sijoituu suureen yhtenäiseen oleskelutilaan seinustalle. Keittiön eteen tulee pitkä saareke, johon ei tule toimintoja. Keittiön toiminnot jäävät vähän suojaan matalan katon alle ja saareke tulee korkeaan osaan. Vaikka kuinka suunnittelee itse pohjapiirroksen, on aina rajotteita tilan suhteen. Tässä suurimman haasteen aiheutti kovasti toivomamme skafferi eli ruokakomero. Siitä ei saatu suuren suurta, mutta uskon että saamme siitä toimivan oikeilla hyllyratkaisuilla. Siellä on tarkoitus säilyttää asioita ja tarvikkeita, joita ei ehkä ihan päivittäin tarvita, mutta jotka ovat helposti käsillä.

Ruoanvalmistustoiminnot keskitettiin samalle seinustalle, jossa on myös riittävästi työtasoa suuren saarekkeen lisäksi. Jos kokataan yhdessä, niin saareke tuo lisätilaa mukavasti. Ehkä eniten kaipaan suurta liesitasoa, meille tulee 90 cm liesi, josta liesituuletin ei vie tilaa. Halusin suuren huuvan ja liesituuletin tulee perinteisesti lieden yläpuolelle. Kylmäsäilytys tulee kahteen kohtaan, korkea jääkaappi on integroitu toiminnalliselle seinälle ja pakastin tulee saarekkeeseen. Pieni pakastin riittää keittiössä, sillä sijoitamme lämpimään varastoon toisen pakastimen.

Aamiaiskaappia meille ei tule, se vaan ei mahtunut tähän keittiöön. Niinpä kahvinkeitin tulee työtasolle – tämän kanssa kamppailin, mutta kaikkea ei näköjään voi saada. Toinen hitusen päänvaivaa aiheuttanut seikka on päivittäin käytettävät lasit ja mukit. Lautaset, lasit ja aterimet tulevat laatikoihin. Mutta seinustan avohyllylle ajattelin sijoittaa muutamat kauniit mukit ja lasit kätevästi käyttöä ajatellen. Samalla ne tuovat mukavaa rentoutta keittiöön. Katsotaan miten ajatus toimii käytännössä. Astianpesukone on helppo tyhjentää, sillä astiat ovat laatikoissa sen vieressä tai vastapäätä.

Odotamme innolla isoa tilaa jäsentävää ja jakavaa saareketta. Sen ympärillä tullaan istuskelemaan paljon, se tulee olemaan meille muutakin kuin vain keittiön työtaso. Saarekken edustalle tulee myös takka. Ennustan jo nyt että syödään siinä useammin kahdestaan kuin ruokapöydässä. Saareke näkyy myös sohvalla istuttaessa, tämäkin oli yksi syy miksi se halutaan ilman toimintoja. Oleskelutilojen suunnittelussa minua on ohjannut myös tämä työ, kuvaan paljon kotona ja mietin miten kalusteet ja toiminnot sijoittuvat niin että siellä on mahdollisimma helppoa kuvata ja näkymät ovat rauhallisia ja muunneltavia ja valo tulee mukavasti. Hahaa, odotan jo uutta ”sarjaa” Villa Woodsin keittiössä.

Anne Melender Woodnotes Siro Baarituolit
Odotan että Woodnotesin Siro-baarituolit pääsevät taas käyttöön – niissä muuten on ripaus messinkiä jalkatuessa

Piti vielä kirjoittaa jotain keittiön visuaalisuudesta, mutta taidan jättää sen toiseen kertaan. Tämän suhteen ajatus on vielä muhimassa muutenkin. Isot linjat ovat selkeinä mielessä, mutta visuaalisuudessa pienilläkin asioilla ja päätöksillä on vaikutus lopputulokseen, niinpä niitä on tuumattava rauhassa. Mutta ainakin hillittyjä sävyjä, kivipintaa ja terästä on luvassa – niin ja varmasti ripaus messinkiä jossain muodossa.

Comments are closed.