Anne Melender Eteisen Muutos 3

Kurkistetaanpas meidän eteiseen – se ei todellakaan ole tämän kodin kaunein tila, mutta nyt se on huomattavasti kivemman näköinen kun ennen. Kun muutettiin tähän väliaikaiseen vuokrakotiin, tehtiin monia pieniä parannuksia, mistä kirjoitan vielä erikseen listauksen muodossa. Esittelen kuitenkin teille nyt ensimmäisenä meidän viimeisimmän oivalluksen, koska olen tästä erityisen innoissani.

Muuttaessamme tähän kotiin pesin huolella kaikki eteisen kaapistot. Nämä ovat alkuperäiset melamiinipintaiset kaapistot jostain 90-luvun lopulta. Pinta oli harmaantunut ja nuhruinen, mutta oikeanlaisella pesulla sain kaapeista todella hyvät. Pesun jälkeen vaihdettiin ovissa olleet muoviset valkoiset vetimet kromisiin lankavetimiin. Kattoon vaihdoimme modernin ja tehokkaan led-valaisimen, joka maksoi K-raudassa viitisen kymppiä (valolla on huima vaikutus). Oi että miten paljon paremmalta tila näytti.

Anne Melender Eteisen Muutos
Eteinen ennen muutosta kaameimmillaan.

Tai noh, se näytti kivalta niin kauan kun alkuhuumassa tuo naulakkosyvennys oli siisti ja melkein tyhjä. Arjen asettuessa uomiinsa tilanne eskaloitui aukon kohdalla aika nopeasti. Se oli niin kätevä paikka sulloa kaikki tulossa ja menossa oleva tavara pois muualta asunnosta. Avo-osassa ei ollut mitään järkevää säilytystilaa tangon tai hattuhyllyn lisäksi. Niinpä siellä säilytettiin kierrätysastioita (loistava paikka niille ihan oikeasti), kenkiä (sain sentään ostettua tuon kenkäpussukan niille), matkagrilliä, tyhjiä pulloja ja niitä takkeja joita ei jaksanut laittaa oven taakse. Kuvassa räpsäisy pahimmasta tilanteesta – onneksi se ei aina näyttänyt sentään non pahalta. Valitsin kuitenkin tämän kuvan, koska tiedätte miten tuollainen tilanne syntyy hyvin helposti.

Yhtenä päivänä vaan hermostuin katsoessani tuota kasaa. Meidän muuten siistissä kodissa se paistoi silmiin sohvalta saakka ja päätin että nyt teen asialle jotain. En ajatellut ensimmäisenä järjestää noita tavaroita, koska apu olisi vain hetken kestävä. Päätin etsiä edulliset ovet tuohon koloon, silloin saamme rauhassa sulloa sinne kamaa, mutta ne ovat edes pois silmistä.

Sain oivalluksen lisätä ovet naulakkosyvennöksen eteen ja sopivat löytyivät kätevästi valmiina.

Anne Melender Eteisen Muutos 2

Tadaa, tässä muutos joka maksoi viisikymmentä euroa – toistan viisikymmentä euroa!

Löysin IKEA-valikoimista edulliset perusovet, jotka ovat lähes täydelliset mitoiltaan tuohon kaapistoon, jos tarkasti katsoo, huomaa että ne ovat reilun sentin liian lyhyet, mutta kestän tuon eron tämän selkeyden takia. Käytin tässä FONNES-ovia ja niihin ostettiin lisäksi saranat. Ovissa oli paikka neljälle saranalle, mutta laitoimme vain kaksi saranaa per ovi, ettei tarvinnut tehdä niin paljon reikiä tuohon runkoon, jos ovet täytyisi vaikka täältä lähtiessä poistaa – mitä en kyllä usko. Jos ovet pitäisi poistaa, voi niihin muutamaan tehtyy reikään laittaa siistit reikätulpat. Kävimme vielä ostamassa oviin Bauhausista samanlaiset lankavetimet mitä muissa ovissa olimme käyttäneet. Kahden oven asennukseen mieheltä meni reilu tunti, eikä homma ollut kuulemma ollenkaan paha.

Anne Melender Eteisen Muutos 4
Lankavetimet on ostettu Bauhausista.

Ovien pinta on tietysti myös hieman sileämpi kuin vanhojen melamiiniovien, mutta ero on niin pieni, ettei sitä huomaa ellei tarkastele läheltä. Olen äärimmäisen tyytyväinen tähän mutokseen. On ihana tulla kotiin seesteisen näkymän saattelemana. Olemme myös oikeasti jaksaneet laittaa kengät kaapin ovien taakse, pieni vaiva, mutta ilostuttaa joka päivä. Eihän me uudessa kodissakaan aiota saapua sisälle ja jättää kenkiä ajelehtimaan lattialle. On hyvä totuttaa itsensä avaamaan oven ja laittaamaan kengät kaappiin, niin kiire ei ikinä ole ettei sitä ennättäisi tehdä. Jos olisi niin sit voisi käydä tekemässä sen myöhemmin, heh.

Anne Melender Eteisen Naulakko
Joskus on tarvetta ripustaa takkeja vaikka kuivumaan ennen kaappiin laittamista, apuna Sinin kätevä oviripustin.
Anne Melender Eteisen Muutos 5
Kauniit kumisaapasnilkkurit on Terhi Pölkin *saatu.

Meidän eteisen sisal-matosta tulee aina kysymyksiä kun se vilahtaa kuvissa. Tämä matto on hankittu edellisen kodin kodinhoitohuoneeseen ja se on ehkä vähän pieni tähän eteiseen, mutta ei kannata uuttakaan tuohon hankkia, kun tämä kuitenkin on väliaikainen koti. Tällaista käytäväsisal-mattoa myydään mattoliikkeissä rullalla, vain päät huolitellaan sitten mittatyönä kun asiakas on valinnut oikean pituuden matolle. Tämä meidän 220 cm pitkä matto maksoi reilun satasen. Sisal tuo luonnollisuutta ja lämpöä kolkkoon harmahtavaan laminaattilattiaan. Se myös pysyy hyvin paikallaan ja siitä on helppo siivota hiekat ja roskat. Sisalin huonoin ominaisuus on että se ei kestä oikein mitään kosteaa pesua, se nimittäin kutistuu. Kerran Lätsälle tuli vahinko tähän matolle ja jouduin pesemään siitä läntin pois ja mattoon tuli sen takia kupru, pidin siinä painoa päällä, niin kupru on melkein suoristunut.

Ei tästä eteisestä kaunista saa, mutta paljon parempi nyt. Pari pientä projektia se vielä tarvitsee – joku penkki tai tuoli olisi kiva peilin alle, tuo Artekin jakkara on ruokapöydän äärestä. Lisäksi se naulakkosyvennys joka nyt on ovien takana, kaipaa todellakin organisointia. Pitää miettiä se sisäpuolikin kuntoon. Mutta kiva kun on näitä projekteja!

Comments are closed.