”kaupallinen yhteistyö Annala *sohvan verhoilu saatu”

Anne Melender Annala Veroilukankaat 10

Minulla tuli vähän aikaa sitten mitta täyteen meidän valkoiseen puuvillasohvaan. Olen aina hehkuttanut teillekin, miten käytännöllinen on valkoinen puuvillainen sohva, koska sen saa huoletta pestä kotikoneessa ja vieläpä 60-asteessa, että kaikki lika irtoaa helposti. Nyt kun asumme kaupungin keskustassa, sohva likaantuu huomattavasti nopeammin kuin aikaisemmassa kodissa. Syitä on varmasti useita. Sohvan verhoilu on 12-vuotta vanha ja sitä on pesty paljon, puuvillakangas on kulunut ja siihen tarttuu kaikki lika entistä helpommin. Keskustassa ilmassa on selkeästi enemmän katupölyä, joka tekee jo muutamissa päivissä sohvaan pölyhunnun, se näkyy todella selkeästi valkoisessa sileässä puuvillakankaassa. Lisäksi koirien tassut ovat katupölyisemmät kuin taajaamassa, eikä tassuja todellakaan tule pestyä jokaisen ulkoilun jälkeen. Tällä hetkellä sohva on pesun jälkeen siisti muutaman päivän ja sen jälkeen se on jo nuhruinen, ei ole kovin mielekästä pestä päällisiä jatkuvasti.

Anne Melender Annala Veroilukankaat 13

Päätin että meidän ihana ja laadukas sohva ansaitsee uudet päälliset, sillä muuten sohvassa ei ole yhtään mitään vikaa 12-vuoden käytön jälkeenkään. Tanskalainen klassikkosohva on malliltaan superajaton ja neutraali – tavallaan tykkään siitä ettei se ole juuri nyt vallalla olevan suositun sohvamallin kaltainen, vaan astetta muhkeampi sohvan perustyyppi.

Anne Melender Annala Veroilukankaat

Käännyin kankaissa heti kotimaisen Annalan puoleen, sillä olen työskennellyt sisustusurallani paljon kankaiden parissa ja Annalan kankaat olivat minulle tuttuja ja liputan sen puolesta, että ne kudotaan täällä kotimaassa. Moni ei ehkä tiedä että meillä täällä Suomessakin on tällaista kangasvalmistusta, Annala on ainoa jäljellä oleva suomalainen huonekalukankaita valmistava yritys. Annalan kankaita myyvät verhoilijat ja monet huonekaluvalmistajat pitävät niitä omissa mallistoissaan, lisäksi heillä on kuluttajille verkkokauppa. Verkkokaupasta voi tilata mallitilkkuja kankaista ja sellaisia minäkin tilasin sohvan uutta kangasta ajatellen.

Annala kutoo ainoastaan Suomessa ja tekee kokonaisvaltaista työtä kotimaisen tuotannon eteen.

Anne Melender Annala Veroilukankaat 8

Anne Melender Annala Veroilukankaat 3

Anne Melender Annala Veroilukankaat 18

Verhoilukankaan materiaalit

Minulla oli materiaalien suhteen kaksi vaihtoehtoa; likaa hylkivä ja kestävä villakangas tai vesipestävä keinokuitukangas. Olen aina itse ollut luonnonmateriaalien kannattaja, mutta laadukas keinokuitukangaskin on koiraperheessä hyvä valinta. Villasekoitekankaat hylkivät likaa ja niistä on helppo poistaa tahroja, villan rasvaisen ominaisuuden vuoksi. Meillä on nojatuolissa vaalea villakangas, eikä se ole yhtään nuhjaantunut reilussa puolessa vuodessa, vaikka siinäkin on koirilla mahdollisuus makoilla. Ero puuvillakankaaseen on siis huima. Villakankaan negatiivinen puoli on pesu, kun se tarvitsee huoltoa, on parasta viedä päälliset pesulaan tai vuokrata huonekalupesuri. Mutta villaa ei tarvitse pestä usein, jos malttaa imuroida sohvan usein ja poistaa heti paikallisesti mahdolliset tahrat. Imurointi on sohvalle erittäin tärkeä huoltotoimi, pöly nuhrastuttaa kankaan nopeammin kuin tahrat.

Anne Melender Annala Veroilukankaat 5

Keinokuitukankaissa taas kiinnostaa konepesumahdollisuus, on aika helppoa pestä päällinen omassa pesukoneessa kun siltä tuntuu. Kannattaa pestä päälliset aina ennemmin liian usein, kun harvoin, sillä keinokuitu ei kestä kuumaa vesipesua, vaan suositellan 30-asteista pesuohjelmaa. Oikein pinttynyt lika ei lähde helposti pois niin viileällä ohjelmalla, joten ei kannata odottaa että sohva on todella nuhruinen.

Juttelin Annalan asiantuntijan kanssa näistä verhoilukankaiden pesuasioista – usein villakankaan kohdalla on kuivapesu senkin takia, että päällisistä tulee märkinä niin painavat, ettei kotikone kestä sellaista painoa, vaikka periaatteessa kangas kestäisikin oikeanlaisen pesun villapesuaineella villapesuohjelmassa. Sohvien pesu kotona on siis kiinni muustakin kuin vain kankaan materiaalista.

Parasta tekstiilien huoltoa on lian ennaltaehkäisy ja puhdistaminen ajoissa. Säännöllinen imurointi ja tahrojen poisto heti, lisäävät verhoilukankaan käyttöikää huimasti. Nykyään on myös kätevää vuokrata tekstiilipesuri, sitäkään ei kannata lykätä liian pitkään – pesu ajoissa puhdistaa parhaiten.

Vinkki: Jos peset sohvan verhoilun, laita päällinen takaisin sohvaan suoraan pesukoneesta. Se asettuu muotoonsa parhaiten ja kuivuu suoraksi paikallaan.

Anne Melender Annala Veroilukankaat 12

Verhoilukankaan värin valinta

Materiaalin lisäksi verhoilukankaan valinnassa värillä ja struktuurilla on tietysti oma merkityksensä. Nyt ovat suosittuja erilaiset boucle-pintaiset kankaat ja hitusen eläväpintaiset kudonnat. Meidän nojatuolissa on jo eläväpintainen boucle-kangas, joten halusin sohvaan jotain sileämpää. Katselin mallipaloja useita päiviä eri valossa sohvapöydälle levitettynä. Periaatteessa ihastuin harmaaseen sävymaailmaan, mutta kun katsoin jo olemassa olevia elementtejä, beige tuntui meille sopivammalta vaihtoehdolta. Villamaton kellertävä sävy hallitsee aika paljon olohuoneen sävymaailmaa, samoin haalea beige nojatuoli. Mietin tuleeko kokonaisuudesta liiankin kellervän lämmin ja tylsä, mutta totesin, että rakastan luoda asetelmia ja somisteita, joten voin maustaa kokonaisuutta helposti yksityiskohdilla.

Anne Melender Annala Veroilukankaat 17
Anja-villakangas on ajaton klassikko

Valitsemani villakangas on Annala x Suomen Käsityön Ystävät -kokoelman Anja. Kuosi on suunniteltu jo vuonna 1949 ja on siis oikea klassikkojen klassikko. Päädyin villakankaaseen ja uskon, että se toimii meidän arjessa todella hyvin. Lämmin beige sävy sopii sekä luonnonvalkoiseen että harmaaseen ympäristöön. Sohvasta tulee edelleen vaalea, mutta huomattavasti lämpimämpi jo pelkästään kankaan tunnun takia. Pääsette minun kanavissani kuulemaan kokemuksia villakankaasta koiraperheen arjessa.

Anne Melender Annala Veroilukankaat 15
ylemmät kaksi kangasta Vos ja alempi Latte

Jos olisin lähtenyt valitsemaan ihan tyhjään tilaan sohvakangasta, olisin voinut päätyä myös Vos-kankaaseen, joka on sekoitus keinokuitua ja puuvillaa. Vos-kangas on vesipestävä 30-asteessa ja siinä on monta kaunista vaaleaa sävyä. Myös Latte-kangas oli mielestäni todella kiva, sen kudonta on kauniin eläväpintainen ja fiilis luonnollinen, vaikka materiaali onkin helppohoitoista ja pestävää keinokuitua.

Vinkki: Tarkastele ehdolla olevaa kangasta eri valoissa kauempaa, liian läheltä katsoessa kankaan sävy ei pääse oikeuksiinsa kunnolla. Pieni tilkku näyttää kankaan sävyn aina hitusen tummempana mitä se lopulta on isolla pinnalla.

Anne Melender Annala Veroilukankaat 16

Mittatilaustekstiileitä verhoilukankaista

Haluan muuten vinkata, että laadukkaista verhoilukankaista voi suunnitella myös kodin irtotekstiileitä. Valitsin meidän sohvalle kahdesta eri kankaasta koristetyynynpäälliset. Pörröpintainen upea Linnevi-villakangas tuo eloisuutta ja Klassik-villakangas hienostuneisuutta. Linnevistä tulee 50×50 cm tyyny ja Klassik-kankaasta 40×60 cm tyyny pienellä helmalla. Eri kokoiset sohvatyynyt näyttävät kivoilta vierekkäin. Myös makuuhuoneeseen voisi suunnitella päiväpeiton ja koristetyynyt laadukkaista verhoilukankaista.

Tuli oikein vanhat työmuistot mieleen kun näitä olohuoneen kangasvalintoja mietin. Olen päässyt ilokseni valitsemaan ja suunnittelemaan niin monia tällaisia kokonaisuuksia sisustusliiketyössäni. Sen takia arvostan aina huolella mietittyjä ja suunniteltuja tekstiilikokonaisuuksia.

Nyt jään jännityksellä odottamaan miltä uusi sohvan verhoilu ja seuraksi suunnitellut koristetyynyt näyttävät. Palataan siis aiheeseen pian!

6 Comments

 1. Voisikohan villakankaan pestä tekstiilipesurilla? Vähän kiinnostaisi villakangas sohvakankaaksi mutta tuo peseminen vähän mietityttää.

 2. Vitsit, tulee varmasti todella hieno! 🤩 Mielenkiinnolla odotan kuvia lopputuloksesta! Itseänikin kiinnostaisi teettää omaan Kuusilinnan sohvaan uudet päälliset, pitääpä miettiä.. 🤔

 3. Anne

  Mä ajattelin ainakin että voisi pestä, tekstiilipesuri imee sen veden heti pois niin on hellempi. Pahin moka villan kanssa on vääränlainen pesuaine, joka ei sovi villalle, ehkä tekstiilipesureihin saa villalle sopivaa pesuainetta. Pitäisi perehtyä aiheeseen!

 4. Anne

  Voi kiitti, mäkin odotan innolla miltä sohva sitten näyttää valmiina uudessa sävyssä. Hyvä sohva ansaitsee minusta uudelleen verhoilun 🙂

 5. Suurin osa myymälöissä esillä olevista sohvista tuntuu olevan klassisia vaaleanharmaita tai beigejä. Etsiskelen juuri kangasta hieman eläväpintaiseen/meleerattuun grafiitinharmaaseen/lähes mustaan sohvaan. Tummat värit kuitenkin valossa helposti kuultavat siniseen. Kiinnostaa esim. kvadratin Hallingdal 65 166 -tyyppiset kankaat, mutta niitä ei ikinä näe livenä suurella pinnalla! Onko sulla vinkkejä tumman sohvan valintaan kun olet niin taitava sävyjen kanssa!

 6. Anne

  Tuollaisia sävyjä myydään ehdottomasti eniten ja siksi niitä aina löytyy eniten. Onni on kuitenkin se, että ainakin kotimaisiin sohviin voi tilata minkä vaan kankaan mistä vaan, se sitten toimitetaan tehtaalle. Mun paras neuvo on katsella mallipalaa kotona kauempaa eri vuorokauden aikoina, valo vaikuttaa sävyihin hurjan paljon – päivänvalossa kaikki näyttää sinisemmältä ja sähkövalossa lämpimämmältä. Mutta jos ei pidä yhtään siniseen taittavasta, kannattaa valita vihertävän/ruskehtavan skaalan tummia sävyjä. Kvadratilla on huiman hienoja kankaita kyllä.