”Kaupallinen yhteistyö Caruna ja Asennemedia

Anne Melender Caruna Sahkoliittyma 12

Ensirakentajana tulee eteen monenlaisia uusia asioita. Talo Villa Woodsia suunniteltaessa lähdimme tietysti liikkeelle visiosta ja ideasta. Halusimme meille sopivan talon, joka on räätälöity arkeemme sopivaksi – onneksi meillä oli ennestään kokemusta omakotitaloasumisesta, tiesimme miten haluamme elää omakotitalossa.

Taloprojektissa ensimmäisenä mielessä oli fiilis minkälaiselta rakennus näyttää, mistä materiaalista se on tehty, minkä kokoiset neliöt riittävät ja miten pohja saadaan toimivaksi. Meillä talomallin valinta ei ollut vaikea, olimme alusta saakka halunneet puutalon ja talomalliksi tietenkin siskoni Suvin suunnitteleman Kannustalo Fregatin. Tiesimme että talomallin saa räätälöitynä ja minä hioin siitä meille sopivan kokonaisuuden miettimällä tilaratkaisut tarpeisiimme sopiviksi.

Anne Melender Caruna Sahkoliittyma 3
Tonttimme on metsäinen ja siitä talon nimi sai innoituksen – Villa Woods

Kun talosta oli vahva ajatus ja raami mielessä, seuloimme lähialueiden tonttitarjontaa. Olimme toki jo alustavasti seurailleet markkinoilla olevia tontteja. Tontin valinnassa meille painoi vahvasti sijainti, ilmansuunnat ja maasto. En voi korostaa liikaa ilmansuuntia ja näkymiä suhteessa talon toimintoihin. Meille ne olivat tärkeitä, sillä isojen ikkunoiden kanssa elämiseen liittyy vahvasti valo ja näkymät.

Löysimme taloa ajatellen aivan täydellisen tontin ja sijainti oli myös siellä mistä eniten toivoimme. Projektin budjetti alkoi hahmottua talomallin ja tontin mukaan. Ensirakentajalle oli jännittävää lähteä koostamaan rakennusbudjettia.

Anne Melender Caruna Sahkoliittyma 10

Projektin ensimmäisiä hoidettavia asioita – omakotitalon sähköliittymä

Yksi ensimmäisistä projektiin liittyvistä budjettimerkinnöistä ja hankkeista oli omakotitalon sähköliittymän hankinta. Meidän alueella sähköliittymän toimittaa Caruna. Kävin tutustumassa Carunan sivuilla sähköliittymän hankintaan monta kertaa. Sivustolta löytyi budjettiin tärkeä tieto, eli mitä meidän osoitteeseen maksaa sähköliittymä. Sivuilla luin ohjeet liittymän hankkimiseen ja selasin liittymätilauslomaketta. Onneksi tieto oli selkeästi esitetty ja tilauksen tekeminen helppoa. Ennen kuin painoin tilaa-nappulaa lopullisesti, halusin varmistua oikean kokoisen liittymän valinnasta, se oli itselle se epävarmin asia.

Huomautan vielä, että Caruna hoitaa sähköliittymän, mutta sähkönmyynti tapahtuu eri yhtiön kautta ja sähkönmyyntisopimus täytyy liittymän asentamisen jälkeen hoitaa erikseen.

Anne Melender Caruna Sahkoliittyma 16

Minä hoidan meidän taloprojektissa juoksevat asiat – kuten tilaukset, sopimukset, maksuliikenteen ja projektinhallinnan. Sähköliittymäasia jäi minun selvitettäväksi ja alkuun toki askarrutti moni asia.

-Mitä sähköliittymä omaan osoitteeseen maksaa?

-Minkä kokoisen liittymän hankin?

-Kuinka nopeasti liittymä saapuu?

-Miten sähkö kytketään päälle kohteessa ja kuka sen tekee?

Caruna vastaa sähköverkon rakentamisesta ja ylläpidosta, eli siitä että sähköä pystytään siirtämään kaikkiin koteihin.

Anne Melender Caruna Sahkoliittyma 9

Caruna ohjeistaa hankkimaan sähköliittymän noin 3 kuukautta ennen rakennusprojektin alkua, eri paikkakunnilla toimitusajat ovat erilaisia. 

Sähköliittymän valintaan vaikuttaa talon koko, lämmitysjärjestelmä, tuleeko aurinkopaneelit, sähköauton lataus jne. Tässä kohtaa selasin paljon nettiä ja tutkin mitä pitää ottaa huomioon oikean sähköliittymän valinnassa. Carunan sivuilla eri sähköliittymätyypit oli kyllä selkeästi selostettu, sen mukaan sitten osasin näpäyttää tilaukseen oikean liittymän. Ennen sähköliittymän tilaamista, meillä oli jo sähköurakoitsija valittuna, häneltä sain vielä lopullisen varmistuksen oikean liittymätyypin valintaan. Meille riitti ihan perusliittymä, talon kokoon ja varusteluihin nähden, tarvittaessa liittymän tehoa voi kasvattaa myöhemminkin.

Täytin Carunan sivuilla sähköliittymätilauslomakkeen, joka sujui nopeasti ja näppärästi. Tilauslomakkeeseen ilmoitin myös valitsemamme sähköurakoitsijan, tieto liittymän tilauksesta meni hänelle ja hän otti hoitoonsa sähkön liittämiseen ja sähkötauluun liittyvät asiat.

Vinkki: Jos sinulla ei ole valittuna sähköurakoitsijaa, löytyy Carunan sivuilta linkki Virtane.fi -sivustolle, josta löytyy Carunan alueelta palveluntarjoajia kätevästi. Samalta sivustolta löytyy myös tietoa esimerkiksi aurinkopaneelien ja sähköauton latauspistokkeiden hankinnasta. 

Anne Melender Caruna Sahkoliittyma 2

Carunalta kilahti välittömästi tilauksen jälkeen meiliin vahvistus sähköliittymästä. Sopimus tuli myöhemmin myös paperisena postitse ja se oli helppo tallettaa myös fyysiseen mappiin.

Meidän alueella sähkön liittäminen Carunan puolesta hoituu aika nopeasti, taisi tulla parissa viikossa. Mutta eri alueilla toimitusajoissa on eroja ja siksi sähköliittymätilaus on ensimmäisiä fyysisiä asioita jotka kannattaa rakennusprojektissa hoitaa. Kysyin lisätietoa meidän aikatauluun liittyen Carunalta heidän palveluchatissa ja sain sieltä nopeasti apua ja tietoa. Sain samaisessa palveluchatissa myös korjattua tilauksen osoitteen oikein, sillä kunnan rajalla osoitetietoihin lipsahti väärä asuinkunta. Kun on paljon asioita hoidettavana, osaa arvostaa nopeaa ja helppoa asiakaspalvelua.

Caruna asentaa kohteeseen sähkömittarin ja kytkee liittymäkaapeliin jännitteen.

Anne Melender Caruna Sahkoliittyma 5

Jotenkin koko rakennusprojekti konkretisoitui kivasti alkumetreillä, kun tällaisen ison ja tärkeän asian sai hoidettua ja kaikki meni hyvin ja jouhevasti. Sähkö on meille kaikille olennainen ja tärkeä osa elämää ja hah, rakennusprojektia myös – se jos mikä on tulevan vuoden aikana tärkeä osa elämää. 

2 Comments

  1. Ajankohtainen postaus :). Suloinen villatakki. Kenenköhän se on?