”kaupallinen yhteistyö Caruna ja Asennemedia

Anne Melender Caruna Tontilla 4

Olen aiemmin kirjoittanut ensirakentajan silmin sähköliittymän hankkimisesta omakotitalotontille. Meidän osoitteeseen sähköliittymän rakentaa Caruna. Sähköliittymän hankinta sujui todella helposti, kuten aiemmasta postauksestani saattoi jo lukea. Itse sähkön saaminen käyttöön vaati vielä sähkömiestä paikalle.

Sähköliittymäsopimuksen jälkeen sähköurakoitsija rakentaa liittymiskaapelin mittauskeskukselle. Tämän tekeminen on luvanvaraista toimintaa, jota ei itse saa tehdä. Meillä oli sähköurakoitsija valittuna jo projektin alkumetreillä ja hän hoiti liittymäkaapelin rakentamisen ja sähkötaulun hankinnan. Kun sähkötaulu ja liittymiskaapeli olivat valmiina, Carunan asentajat tulivat liittämään sähköverkon toimintaan. Tässä vaiheessa oltiin myös hankittu sähkönmyyntiyhtiöltä sähkösopimus.

Vinkki: Carunan sivuilla on todella selkeästi kerrottu koko sähköliittymän hankkimisprosessi tässä linkki ohjeisiin.

Kuulostaa ehkä monimutkaiselta, mutta sitä se ei ollut. Meille jäi ainoastaan tehdä sopimukset ja valita sähköurakoitisja. No tietysti fyysisesti rakennettiin itse (lue miehen isä rakensi) väliaikainen teline sähkökaapille. Lopullisesti sähkökaappi tulee meillä autotallirakennuksen seinälle.

Luotettavan sähköurakoitsijan voit valita kätevästi täältä virtane.fi

Anne Melender Caruna Tontilla 3

Ollaan huomattu jo nyt kuinka sähköjen saaminen käyttöön heti projektin alkuvaiheessa helpottaa todella montaa asiaa. Suosittelen ehdottomasti ottamaan sähköliittymän hankkimisen ihan ensimmäisten hoidettavien asioiden listalle.

Sähköliittymän valmistuminen saattaa kestää jopa kolme kuukautta ja enemmänkin, jos lähellä ei ole valmista sähköverkkoa. Oman osoitteesi sähköliittymäaikataulusta saat Carunalta heti arvion. Sähköverkkoon kytkentä hoituu yleensä kahdessa viikossa siitä kun asiakkaan sähköurakoitsijan kytkentäpyyntö on saapunut Carunalle, jos sähköverkko on valmiina asiakkaan tontin rajalla ja asiakas on allekirjoittanut liittymissopimuksen sekä tehnyt sähkösopimuksen.

Anne Melender Caruna Tontilla 6
Lähes valmis puutarhavaja on ollut mainio apu tontilla puuhatessa, siellä on mm. raksakeittiö.

Voi että ollaan jo nautittu tontilla sähköistä. Ensiarvoisen tärkeää se on ollut pihavajaa ja puuvajaa rakennettaessa. Puutavaran sahaaminen sirkkelillä ja työkalujen lataus olisivat olleet mahdoton tehtävä ilman sähköä. Nyt keksimme hankkia tontille kahvinkeittimen, joka sijoitettiin puutarhavajaan. Siellä on myös mukava ladata puhelimia. Sähköstä on iloittu myös muilla tavoilla – iltapäivällä saadaan avuksi tehokkaita työvaloja, nyt on niin pimeää aikaisin ja tehokkailla valoilla työskentelyä voi jatkaa hämärän laskeutuessa.

Anne Melender Caruna Tontilla 2
Sähkökaapelia on vedetty valmiiksi eri puolille tonttia.
Anne Melender Caruna Tontilla 5
Tontin suurimmat puut näyttävät upeilta valaistuina, en malta odottaa.

Ennen perustusten valmistumista, ollaan vedetty sähköjohtoja mm. pihavalaistusta varten. Haluttiin jo ihan alkuvaiheessa miettiä tontille tulevien sähköpisteiden paikat. Meille tulee sähköt pihavajaan, mahdolliseen kasvihuoneeseen, grillipergolaan ja myöhemmin tulevaan saunarakennukseen. Lisäksi ajateltiin jo koristevalaistusta, tontilla on upeita korkeita puita, joihin halutaan tuoda alhaalta päin valoa. Pihavaloja puolestaan sijoitetaan kulkupolkujen yhteyteen ja myös olohuoneen pääikkunasta näkyvään luonnotilaiseen kuntta-alueeseen. Näitä kaikkia varten vedettiin sähkökaapelia valmiiksi ennen sokkelin täyttöjä. Ihan tarkasti paikkoja ei vielä tässä vaiheessa tarvitse miettiä, mutta se helpottaa että kaapeleita on valmiina tontin eri kulmissa.

Anne Melender Caruna Villawoods
Nyt kun talo on pystyssä se näyttää jo hitusen kodikkaaltakin kun sisällä loistaa valot.

Rakennusprojektissa on järkevää ajatella koko kiinteistöä, ei vaan itse rakennusta. Mitä toimintoja pihalla ja piharakennuksissa halutaan tehdä ja miten siellä on helppo ja mukava toimia. Nyt pimeään vuodenaikaan kiinnittää erityisen paljon huomiota omakotialueilla pihojen valaistukseen. Ihaillaan kovasti hyvin toteutettuja valaistuksia, etenkin kun muistaa oman edellisen talon, siellä ei ollut rakentaja satsannut ollenkaan pihavaloihin, niitä oli vaikeampi ja kalliimpi lisätä jälkikäteen. Itse valaistuksessa me pidämme paljon maaston valaisemisesta ja siitä että ulkovalaistus on epäsuoraa eikä häikäise. Muistoissa on myös vanhan kodin naapuruston valaistus, joka häikäisi lähes ympäri vuoden olohuoneeseen sisälle.

Minulle tuli nyt sähköstä ensimmäisenä mieleen tämä pihavalaistus, kun se on itsellä ajankohtainen. Mutta esimerkiksi sähköauton lataus ja aurinkopaneelit on myös tärkeitä sähköön liittyviä ajatuksia. Niitäkin voisi pohtia jossain kohtaa.

Comments are closed.