”Kaupallinen yhteistyö Kannustalo”

Anne Melender Villawoods Pystytys 8
Kirjoitin työmaakyltin tekstit tussilla ja sade on huuhtonut ne kaikki pois.

Viime viikkoina on eletty jännittäviä hetkiä, kun tontilla on tapahtunut paljon ja näkyvää – Kannustalon rekka-autot saapuivat aamuvarhaisella marraskuun puolivälissä ja sieltä purettiin tontille Villa Woodsin runko. Oli todella kutkuttavaa herätä aikaisin ja ajaa tontille katsomaan miten talopaketti saapuu ja ennen kaikkea, miten se siinä silmiemme edessä nousee pystyyn.

Kerrataanpas vielä, että olimme tilanneet Kannustaloilta Fregatti-talomallin ulkoa valmiina pakettina. Talomallin on suunnitellut siskoni Suvi ja minä muokkasin siitä meidän tarpeisiin sopivan piirtämällä sisäpuolen pohjapiirroksen, siitä olen kirjoittanut aiemmin blogiin: Villa Woods- pohjapiirros esittelyssä.

Anne Melender Villawoods Pystytys 7Anne Melender Villawoods Pystytys 2

Talon pystytys

Meidän tontille nousi sekä talo että autotallirakennus kahden päivän aikana. Kannustalon asennusporukassa oli kolme miestä ja lisäksi olimme varautuneet itse auttamaan jos tarvitaan apukäsiä (mies ja hänen isänsä olivat paikalla). Lisäksi oli nosturin kuljettaja, joka ohjasi elementtien asettelua paikoillen nosturin avustuksella. Meidän pystytysporukka oli superammattitaitoinen ja tehokas – huomasi että heillä oli paljon kokemusta talojen pystytyksestä. Eihän meidän omaa porukkaa avuksi tarvittu, vaan puuhasimme muita hommia tontilla, samalla seuraten miten rakennukset nousivat pystyyn. Oli muuten todella kutkuttavaa nähdä mittasuhteet ja talojen sijoittelu, sillä nämä realisoituivat vasta kun seinät alkoivat nousta.

Anne Melender Villawoods Ulkoverhous 8

Talon noustessa pystyyn hahmottuivat mittasuhteet ja rakennusten sijoittelu – näytti hyvältä.

Anne Melender Villawoods Pystytys 6
Jännitti myös, että onhan ikkunat oikean väriset. Tilasimme ikkunat erikoisvärillä, joka on sama mikä tulee myös talon julkisivuun. Oli oikea sävy ja se näyttää ihanalta.

Anne Melender Villawoods Pystytys

Kaikkein eniten tietysti odotimme miltä suurten ikkunoiden pääty näyttää luonnossa ja siinä tuli kieltämättä wau-efekti kun seinät oli nostetu paikoileen. Seinien jälkeen aseteltiin kattotuolit taloon ja autotalliin. Siinä vaiheessa talo alkoi jo näyttää valmiilta raamilta. Tähän päätyyn rakennettiin paikan päällä terassin sivuseinät, jotka tekivät vielä loppusilaukset talon jykevyydelle.

Suuri osa talon seinistä oli paneloitu valmiiksi jo Kannustalon tehtaalla, mutta päätyseinät ja sivuseinien yläosat rakennetaan ja viimeistellään tontilla. Meidän pystytysporukka sai kahden viikon aikana valmiiksi seinärakenteet ja peltikatot, siitä Kannustalon paikallinen timpuri tulee viimeistelemään loput ulkolaudoitustyöt.

Anne Melender Villawoods Ulkoverhous 2

Anne Melender Villawoods Ulkoverhous 6
Sivuseinäkkeet tekevät päätyterassista suojaisan ja tuovat näyttävyyttä.

Tässä näkee hyvin miten päädyn sivuseinäkkeet tekevät loppusilauksen rakennukselle. Paitsi että tämä katos suojaa, se myös sisältää tukirakenteita, jotka ovat välttämättömiä meidän korkean sisätilan takia. Ei haluttu sisälle eikä terassille näkyviä tukipylväitä, se tarkoitti tarkkaan harkittuja rakenteellisia ratkaisuja. Olemme todella tyytyväisiä tähän satsaukseen. Nyt pääty odottaa vielä panelointia, mutta tästä huomaa jo nyt miten kiva lopputuloksesta tuleekaan.

Anne Melender Villawoods Ulkoverhous 11

Rakentamisen kustannukset

Juttelin Kannustalon toimitusjohtajan Mikan kanssa rakennuskustannusten noususta. Me ennätimme tilata talopaketin juuri ennen hinnannousuja. Talopaketti on siitä hyvä, että itse talon kustannukset voidaan laskea hyvin pitkälle valmiiksi etukäteen. Tässä projektissa on huomannut miten kiva on tietää iso osa kustannuksista etukäteen, kun esimerkiksi maatöiden ja LVIS-töiden kohdalla yllätyksiä on meillekin jo tullut. Kannustalo pyrkii ostamaan mahdollisimman paljon raaka-aineita lähituotantona, tämä on paitsi edullisempaa niin myös ekologisempaa. Hintojen kehitystä on vaikea ennustaa pidemmällä aikavälillä, mutta kuulemma arvioita on, että pahin hinnannousu on jo taittunut.

Talopakettivaihtoehtoja on erilaisia, hintaan vaikuttaa talomalli, koko ja varustetaso. Me pohdimme aluksi sisusta itse -talopakettia, mutta koska meillä on intoa kokeilla itse tekemistä ja myös tarkat ajatukset sisustusmateriaaleista ja tarvikkeista, laskettiin että ulkoa valmis paketti sopii meille. Sisätöistä vastaamme siis itse. Hankimme sähkö- ja LVI-suunnittelijan, LVI-urakoitsijan, sähköurakoitsijan ja maalämpötyöt itsenäisesti. Sen lisäksi hoidamme sisäpuolen työt alkaen tuulensuojalevyjen laittamisesta, katon villoittamisesta, väliseinien rakentamisesta jne. siitä eteenpäin. Tässä onkin ollut ensikertalaiselle jonkin verran selvitettävää ja omaksuttavaa.

Anne Melender Villawoods Ulkoverhous

Ennen talopaketin tuloa

Palataanpa hetkeksi taaksepäin, siihen mitä pitää tehdä ennen talopaketin saapumista. Me saimme Kannustaloilta hyvissä ajoin ohjeet ja listat niistä asioista joita meidän pitää valmistella talopaketin saapumista varten. Aluksi lista tuntui tosi pitkältä ja käytiin sitä ajatuksella läpi – siltikin heräsi monia kysymyksiä. Onneksi kysymällä selviää ja muutamien puheluiden jälkeen asiat selkiävät ja tuntuvat jo paljon helpommilta. Kannustaloilla oli oikein ystävällistä henkilökuntaa ja saatoinpa kysyä välillä vähän ylimääräisiäkin kysymyksiä. Veikkaan että niihin on totuttu, sillä tässä on ihmisen elämän suurimmista ostoksista kyse.

Neuvoksi kuitenkin suosittelen, että siinä vaiheessa kun tekee talopakettitilauksen, kannattaa tutustua asioihin jotka kuuluvat toimitussisältöön ja niihin mitkä eivät kuulu. Ensirakentaja ei osaa välttämättä etukäteen tiedostaa kaikkia tehtäviä sellaisen listan mukaan, jossa lukee mitä pakettiin kuuluu. Siksi lista niistä asioista mitkä täytyy tehdä, mutta eivät kuulu pakettiin, on todella tärkeä. Tässä auttaa myös oma vastaava mestari. Hänen kanssa kannattaa käydä läpi toimitussisältö ja siihen kuuluvat työt.

Anne Melender Villawoods Ulkoverhous 10

Sillä aikaa kun odottelemme Kannustalon porukkaa viimeistelemään ulkopaneloinnit, on kätevää hyödyntää avoimia seinärakenteita ulkovalaistusjohtojen vetämiseen. Saimme sähkömieheltämme ohjeet miten johdotukset tehdään häntä varten valmiiksi. Sähkömies tulee myöhemmin jatkamaan nämä johtotyöt tästä eteenpäin valaisimia varten. Olipa muuten todella kivaa puuhaa tämä johtojen vetäminen.

Anne Melender Villawoods Ulkoverhous 4

Reilun kahden viikon aikana talo on edistynyt huimasti ja samalla ollaan saatu ihastella tonttia erilaisissa sääolosuhteissa. On paistanut aurinko, satanut vettä ja lunta. Pian päästään tekemään sisäpuolen töitä, en malta odottaa hommien etenemistä – seuraathan mukana, seuraavassa postauksessa kurkataan sisätiloihin.

Seuraa myös Instagramissa Villa Woodsin rakentumista:
@anne.melender  ja  @talovillawoods

TikTok: @villawoods

2 Comments

  1. Karoliina

    Hei Anne,

    Onpas mukavaa seurata teidän taloprojektia, talostanne tulee varmasti todella upea. Kiitos kaikista vinkeistä mitä rakentamiseen tulee. Meillä on edessä talonlaajennus ja koska olemme ihan aloittelijoita tällaisissa hommissa, kaikki neuvot ovat tervetulleita. Kun aloitamme talomme laajentamisen, meidän tulee samalla uusia katto nykyiseen osaan taloa. Siksi haluaisinkin kysyä sinulta peltikatosta; miksi päädyitte juuri peltikattoon ja miten paljon kalliimpi vaihtoehto se on perinteiseen tiili(?)kattoon verrattuna? Olen ihastellut peltikattoja erilaisissa talokuvissa ja se houkuttelisi siis kovasti.

    Kiitos vastauksestasi ja tunnelmallista ensimmäistä adventtia!

  2. Anne

    Hei! Ihana kuulla, niin mukava kun seurailet <3 Me päädyttiin peltikattoon koska se sopii mielestämme parhaiten tämän talon tyyliin. Lisäksi se on helppohoitoisempi kuin tiilikatto ja sen ominaisuudet ovat meidän mielestä paremmat - kevyempi ja tiiviimpi. Mutta tiilikattokin on varmasti hyvä valinta johonkin taloon, minusta myös talon tyyli vaikuttaa katon valintaan. Minä taas uskoisin että peltikatto on edullisempi kuin tiilikatto. Ihanaa joulunodotusta sinulle!