”Kaupallinen yhteistyö Sinituote ja Asennemedia

Anne Melender Kh Siivous 2
Väliaikaisen vuokrakotimme kylpyhuoneessa parasta on puhtaus.

Yksi toivotuimpia siivousaiheisia postauksia kanavissani on kylpyhuoneen pesu. Kieltämättä itsekin olen se tyyppi, joka laistaa helposti viimeiseen asti kylppärin jynssäämistä. Mutta sen takia ennaltaehkäisen pinttymien syntymistä ja pääsen melko helpolla siivouksella. Tässä kuitenkin vinkit myös siihen tilanteeseen, jos tuo ylläpitosiivous on jäänyt ja kylpyhuone vaatii perusteellista kuurausta. Ei sekään ole mikään kummoinen operaatio, kun tietää mitä tekee ja on oikeanlaiset välineet helpottamassa.

Anne Melender Kylpyhuone Siivous Sini 6
Kuvassa kylpyhuoneen pesemiseen käytettävät välineet, jotka olen valinnut SINI:n valikoimista.

Anne Melender Kylpyhuone Siivous Sini 4

Kylpyhuoneen pesu lyhyesti

-Aloita tyhjentämällä tilasta pesuainepullot ja tekstiilit, on paljon helpompaa työskennellä tyhjillä pinnoilla.

-Lattiakaivon puhdistaminen kannattaa tehdä ennen varsinaista kylpyhuoneen pesua. Lattiakaivoharja on todella kätevä apuväline; harjassa on koukku jolla kaivon kansi nousee kätevästi ja mielellään likaiseen hommaan käyttää siihen pyhitettyä työvälinettä. Jos suihkussa tulee paljon irtohiuksia, ne toki kannattaa puhdistaa heti suihkun jälkeen kaivon pinnalta, mutta kaivoon voi asentaa lisäavuksi lattiakaivosuodattimen, sen avulla kaivon siivous helpottuu entisestään.

-Kastele pestävät pinnat huolellisesti vedellä, tämä on tärkeää etenkin kaakelien saumojen suojaamiseksi pesuaineelta.

-Käytä rasvaista likaa irroittavaa pesuainetta (emäksinen), tässä pesuvaiheessa ei keskitytä kalkkiin, vaan yleisen lian poistamiseen, joka on yleensä saippuajämiä, ihon hilsettä ja muuta yleistä likaa. Tällainen yleislika on postettava ensimmäisenä pinnoilta. Itse suihkutan laimennetun pesuaineen painesumutinpullolla.

Anne Melender Kylpyhuone Siivous Sini 9
Laudepesurin karkea pinta puhdistaa helposti pinttynyttäkin likaa, pesimen reunalla saa hangattua kaakeleiden saumoja.

-Seinien pesu sujuu kätevästi laudepesurilla, se on kevyesti hankaava pesin, joka irroittaa likaa vaivattomasti. Laudepesurin reunalla on hyvä myös käydä saumoja läpi. Tarvittaessa voi käyttää myös jynssäriä, mutta pitää muistaa, ettei saumoja saa hangata liian kovakouraisesti. Seinien pesu kannattaa aloittaa alhaalta ylöspäin, alaosissa on yleensä eniten likaa ja se on hyvä saada ensimmäisenä pois.

-Kylpyhuoneen lattioiden ja saunan lattian pesu hoituu kätevästi teleskooppivarteen kiinnitetyllä kylppäriharjalla. Kannattaa edetä sellaisessa järjestyksessä, ettei itse seiso pesuainevaahdon päällä liukastumisvaaran takia. Pitkävartisella harjalla pääsee näppärästi lauteiden alle ja iso pesupinta-ala hoituu nopeasti. Lattioissakin voi käyttää tarvittaessa apuna jynssäriä, jos esimerkiksi suihkun lähellä saumoissa on pinttymiä, joita täytyy hangata tehostetusti.

Anne Melender Kylpyhuone Siivous Sini 11
Supersieni irroittaa tehokkaasti likaa ja kalkkia esimerkiksi lasipinnoilta, avuksi riittää pelkkä vesi.

-Lasipintojen pesussa hyvänä apuna on supersieni, sen karkea puoli yhdessä veden kanssa irroittaa jopa kalkkia. Supersieni on hyvä myös hanan pesussa, se taipuu hyvin hanan muotoihin, muista pestä myös hanan alapinta.

-Huuhtelu on äärimmäisen tärkeää. Pese pintoja alue kerrallaan ja huuhtele tarkasti ja huolellisesti kaikki pesuainejämät pois pinnoilta. Käytä kuivainta apuna huuhtelun jälkeen.

Anne Melender Kylpyhuone Siivous Sini 10
SINI:n kylppäriliina viimeistelee pinnat kuivaamalla ja kiillottamalla ne. Käytä kylppäriliinaa myös suihkun jälkeen estämässä lian ja kalkin pinttymistä.

Kylppäriliina on yksi kylpyhuoneen tärkeimmistä välineistä. Liinalla kuivataan pinnat pesun jälkeen, se myös kiillottaa samalla ja lopputuloksesta tulee kaunis.

-Jos pesun jälkeen pinnoilla on vielä näkyviä kalkkijäännöksiä, voi niitä puhdistaa mekaanisesti esimerkiksi supersienellä hankaamalla, käyttäen vettä apuna. Lasipinnoilla kalkkia voi hangata mekaanisesti myös ihmesienen avulla. Jos kalkkia on paljon, hapan pesuaine tehostaa mekaanista puhdistusta. Erittäin kalkkiset pinttymät vaativat useita käsittelyjä, eikä niitä yhdellä pesukerralla välttämättä saa heti pois. Happaman aineen jälkeen pinta huuhdellaan huolellisesti ja sen jälkeen pestään vielä kertaalleen emäksisellä pesueineella neutralisoiden.

Anne Melender Kh Siivous 4

Pesun jälkeen

Kun on pessyt kylpyhuoneen, on ilo asetella sinne suihkutarvikkeet paikoilleen. Inventoi samalla käytettävät kosmetiikkapullot – mitä oikeasti käytetään päivittäin ja mitä harvemmin. Tyhjät pullot kiertoon ja melkein tyhjät pullot heti tehokäyttöön. Harvemmin käytettävät kosmetiikat voi säilyttää muualla kuin suihkuhyllyllä ja napata silloin mukaan kaapista kun niitä käyttää.

Miten ennaltaehkäistä likaa

Suihkutilan vakiovarusteet  kuivauslasta ja kylppäriliina ovat avainasemassa aina raikkaaseen kylpytilaan. Jos ottaa rutiiniksi huuhdella seinät ja lattiat suihkun päätteeksi ja vielä kuivata pinnat, välttyy likasaostumilta ja kalkilta. Kylpyhuone ei tarvitse koskaan järeää kuurausta ja on ilo mennä päivittäin puhtaaseen kylpyhuoneeseen.

Katso vielä Instagramista Siivouscorner-jakso kylpyhuonen pesusta.

4 Comments

  1. Kiitos tästä, laitoin talteen tämän postauksen. Hyviä vinkkejä, kun kylppärin siivous on edessäpäin.

  2. Anne

    Onpa kiva kuulla! Joskus itseäkin inspiroi kun lukee jonkun toisen valmiiksi koostaman listan ja vinkit 🙂

  3. Kun ottaa tavaksi aina suihkun jälkeen huuhdella ja kuivata seinät ja lattian, ei tarvitse käyttää aikaa ikävään hankaamiseen ja liottamiseen. Näin ollen ei tarvita vahvoja puhdistusaineita. Tietysti ajoittain pitää pinnat pestä, mutta siihen riittää yleispuhdistusaine.

  4. Anne

    Juuri näin, ihan paras rutiini jota itsekin noudatan. 🙂