”Kaupallinen yhteistyö IKEA Suomi ja Asennemedia

Anne Melender Ikea 365 11

Kuinka tärkeää sinulle on arjen toimivuus keittiössä – miten kaappien siisteys/toiminnallisuus vaikuttaa keittiöhommien mielekkyyteen? Tai miten kaappien siisteys ja sisältö voi vaikuttaa ruokaostoksiin ja ruoan laittoon? Näitä asioita pohdin IKEA-yhteistyön myötä. Arvatkaa tartuinko tähän projektiin innolla, etenkin kun samalla tulen taltuttaneeksi meidän ”kauhukaapin”. Olen ehdottomasti se tyyppi joka ajattelee käytännöllisyyttä, jopa visuaalisuudenkin edellä. Mutta aina en kompaktissa kodissa pysty pitämään kaikkea koko ajan hallinnassa. Niinpä pienet spurtit ja inspiraatiopuuskat ovat todella tarpeellisia muutaman kerran vuodessa vähintään.

Anne Melender Ikea 365 19

Keittiökaapeilla

Tässä jutussa on käsittelyssä  kuvan epämääräinen alakaappi, varsinaiset astiakaapistot meillä on hyvin järjestyksessä, samoin kuivakaappi. Pullonkaulaksi osoittautuu ruokien säilytys- ja valmistusastiat sekä lisätarvikkeet. Tämä kaappi oli pitkään jopa pieni arjen rasite; siellä on joka päivä tarvittavia asioita ja samalla todella harvoin tarvittavia asioita. Aina kun jotain tarvitsi, piti siirtää tai kaivella. Päätin organisoida kaapin sisuksen niin hyvin kuin se sekalaiselle tavaralle on mahdollista. Kuivakaapissa järjestys säilyy siksi, että sille on varattu kompaktisti tilaa, eikä sinne pääse unohtumaan juurikaan ylimääräistä (koska ei mahdu). Samoin varsinaiset astiakaapit pysyvät järjestyksessä, kun olemme sijoittaneet eniten käytetyt astiat parhaille paikoille helposti saataville.

Jääkaappi liittyy meillä olennaisesti tähän ruoanvalmistus- ja säilytysprosessiin. Teemme ruokaa usein isompia määriä ja pyrimme sillä tavalla helpottamaan arkea, sekä kokkaamisen, ruokahävikin ja kauppalaskujen muodossa. Jääkaapin järjestyksestä meillä huolehtii pääosin mies, koska hän on todella tarkka ettei sinne pääse kerääntymään ylimääräistä. Ruokahävikkiä jokaisella varmasti joskus tulee, mutta ollaan kyllä saatu se hyvin minimoitua.

No mitkä on niitä parhaita vinkkejä helppoon keittiöarkeen?

Anne Melender Ikea 365 3

Kaappien siisteys ja järjestys

Miksi on hyvä ylläpitää jatkuvasti järjestystä kaapeissa. Minusta yksinkertaisesti siksi, että arki sujuu helpommin – pahinta on jos päivittäin tarvittavia asioita täytyy kaivella ja etsiä. Kaikenlainen turha tavaroiden nostelu jatkuvasti ärsyttää. (Tiedän, koska tämä kaappi oli aikaisemmin siinä jamassa, ehkä bongasit Instagram Stooreista sen lähtötilanteen.)

Tässä kaapissa on niin paljon sekalaista tavaraa, että siistinäkin se on melko sekalainen. Näissä kuvissa kaaos on kuitenkin taltutettu. Siirsin syvän kaapin takaosaan ne tavarat joita tarvitaan harvoin ja etuosaan jatkuvasti tarvittavat asiat. IKEA VARIERA -hyllysisuste on ihan mahtava apuväline tuomaan korkeussuunnassa lisää säilytystilaa. Nyt sain lautaspinot helpommin käytettäväksi. Isot vadit saa otettua kätevästi esille pinoja purkamatta.

Siirsin syvän kaapin takaosaan ne tavarat joita tarvitaan harvoin ja etuosaan jatkuvasti tarvittavat asiat.

Anne Melender Ikea 365

Alahyllyllä on IKEA VARIERA -säilytyslaatikoita, joihin olen laittanut sähkövatkaimet ja niiden osat. Vieressä on IKEA UPPDATERA -keittiövälinelaatikko, johon mahtuu kaikki sekalaiset pikkutarvikkeet ja ne on siitä helposti saatavilla. Vieressä säilytetään jatkuvasti käytettäviä IKEA 365+ -sarjan ruoansäilytysastioita. Takaosaan jää harvoin tarvittavat isot vadit ja muut tarvikkeet.

Anne Melender Ikea 365 2
IKEA 365+ -sarjan kannellinen kuivaelintarvikerasia sopii myös esimerkiksi kätevien BEVARA-pussinsulkijoiden säilytyskipoksi, kapea ja korkea kippo vie vähän tilaa kaapissa. Vihreä silikonikansi on mitä mainioin kelmun korvike.

Anne Melender Ikea 365 7

IKEA kertoo:

IKEA 365+ -ruoansäilytysmallisto on voittanut maailman tärkeimpiin kuuluvan GOOD DESIGN -suunnittelupalkinnon. Malliston monikäyttöiset tuotteet perustuvat ainutlaatuiseen konseptiin, jossa erikokoisia astioita ja kansia voi yhdistellä monin eri tavoin.
Nämä teknisesti kehittyneet ruoansäilytysastiat varmistavat, että ruoka pysyy tuoreena pidempään.
Lasi on valmistettu korkeassa lämpötilassa sulatetusta hiekasta, soodasta ja kalkista. Karkaistu tai muulla tavoin erikoiskäsitelty lasi on erittäin vahvaa ja iskunkestävää. Tällaisen lasiastian voi jossain tapauksissa jopa siirtää suoraan pakastimesta uuniin eikä lasi halkeile. Lasin suurena hyötynä on se, että se voidaan kierrättää uudelleen ja uudelleen laadun heikkenemättä. Kierrätyslasin sulattamiseen tarvitaan myös paljon vähemmän energiaa kuin uusien raaka-aineiden. Tähtäämme siihen, että käytämme tuotteissamme vain kierrätettyä lasia.
 

Jääkaapin tehokäyttö

Jääkaapissa ruokien olisi syytä kiertää nopealla tahdilla. Yksi parhaita vinkkejä on se, että preppaa vihannekset ja hedelmät valmiiksi. Olen huomannut niiden käytön lisääntyvän huomattavasti, kun voi vaan napata esikäsitellyt tuotteet ruokiin ja lautaselle. Etenkin aamiaisella vihanneksia tulee lisättyä leivän päälle kun ne on valmiiksi rasiassa. Meillä ainakin tämä on vähentänyt nahistuneita ja unohtuneita vihanneksia.

Anne Melender Ikea 365 18
Pyrin pesemään ja esikäsittelemään vihannekset kauppareissun jälkeen, se on osa meidän ”lisää kasviksia ruokavalioon” tavoitettamme ja on kyllä auttanut paljon. Vihanneksia tulee helpommin lisättyä vaikka aamiaisleivälle, kun ne on valmiiksi esikäsitelty. Salaattikin on mukava koota pestyistä ja kuivista aineksista.

Anne Melender Ikea 365 20

Jääkaapin järjestely on välillä vaikeaa, kun pieniä maustepulloja ja purkkeja on paljon. Pienet pullot ja purkit voi kerätä vaikka VARIERA-laatikkoon, se on helppo nostaa pöydälle ja etsiä tarvitsemansa maustekastike. Myös pienet hedelmät on kiva lajitella ison muovilaatikon sijaan pienempään VARIERA-laatikkoon. Aamiaistarvikkeille voi laittaa oman tarjottimen tai rasian. Jos jääkaapissa on enemmän tilaa, IKEA SNUDDA -puinen pyörivä tarjotinkin voi auttaa järjestyksenpidossa.

Anne Melender Ikea 365 9
Meidän jääkaapin päällä on sopiva hylly IKEA KONCIS -teräsvuoalle, joka on kovassa käytössä arkiruokien valmistuksessa.

Arkiruokien helpottaminen

Meidän yksi käytetyimpiä ruoanlaittovälineitä on suuri  IKEA KONCIS -teräsvuoka. Tehdään vähintään kerran viikossa yksi vuoallinen jotain uuniruokaa, joka jäähdytetään kätevästi parvekkeella nyt talviaikaan ja pakataan sitten IKEA 365+ -ruoansäilytysrasioihin. Mies syö töissä omat eväät ja mieluiten itse kokattua ruokaa, samassa eväsrasiassa käy myös ruokien lämmitys ja syöminen. Minä syön lounaani yksi kotona ja on ihanaa, ettei joka päivä tarvitse alkaa miettiä mitä sitä kokkaisi lounaaksi. Arkiruoissa emme kaipaa niin paljon vaihtelua, muutama päivä samaa ruokaa käy meille hyvin. Päivän toiseksi ateriaksi sitten loihdimme jotain muuta, joskus nopeampaa ja joskus jotain vaativampaa.

Anne Melender Ikea 365 21

Kaikenlaiset kätevät keittiövälineet helpottavat ruokahuoltoa myös hävikin suhteen. Ruoantähteitä pakatessa on järkevää suosia uudelleen käytettäviä rasioita ja silikonisia suojia. Oletko sinä jo löytänyt esimerkiksi IKEA ÖVERMÄTT -silikonikannet. Näitä on monessa koossa ja ne sopivat erilaisten ruokien ja astioiden suojaksi kelmun sijaan.

Kauniiseen arkeen liittyy ehdottomasti myös toimivuus!

4 Comments

  1. Itse laitan vielä talouspaperia astian pohjalle, kun olen pessyt vihannekset. Talouspaperi kerää kosteuden eikä tomaatit ym.. ainakaan kerää hometta!

  2. Anne

    Toi on muuten hyvä vinkki! Mä annan pestyjen vihannesten kuivua rauhassa pyyhkeellä ja siirrän vasta sit rasioihin kun ovat kuivia. Kurkkuja leikkaan vain sitten siivuiksi, kun tiedän että ne käytetään pian, muuten annan olla paloina. Tomaatit säilytän huoneenlämmössä. Mut esimerkiksi salaatinlehdille toi paperikikka erityisen hyvä.

  3. Toi onkin hyvä vinkki, esikäsitellä vihannekset heti kauppareissun jälkeen. En ookaan tommoista ennen kuullut/hoksannutkaan. Täytyypä ottaa käyttöön, varmasti lisää kasvisten käyttöä :).

  4. Anne

    Se on kyllä ollut todella kätevä tapa, joskus ei meinaa jaksaa – mutta sitten muistutan itseäni, miten ihana on napata puhtaat vihannekset heti käyttöön. Oikeasti siihen ei edes mene kauaa, huuhtelu, pyyhkeen päällä kuivatus ja sitten vaan kaappiin.