14720 Cover Bar Stool Lifestyle Image
Kuva: Muuto – Saarekkeen päälle valitaan usein kohdettaista valoa antava valaisin, mutta joskus yleisvalo voi olla myös toimiva ratkaisu.

Olen tietysti innostunut sisustamisesta entistäkin enemmän meidän Villa Woods -taloprojektin myötä. Vaikka tällä hetkellä piirrän mielessäni suuria linjoja, en malta olla välillä ajattelematta yksityiskohtia. Yksi tärkeimmistä sisustuksen ”asusteista” on irtovalaisimet. Paitsi että ne ovat visuaalisia detaljeja kodissa, niin ne myös luovat käytetyimmät valaistusolosuhteet huoneisiin.

Nelson Bubble Lamp Family 1390x800
Kuva: HAY   –  Hayn Bubble-valaisimia

Ruokapöydän päälle tuleva valaisin

Juuri nyt olen innostunut ruokapöydän päälle tulevista valaisimista. Ehkä siihen vaikuttaa sekin, että meidän ruokapöydän valaisin rikkoutui ja uuteen taloon tilalle on hankittava uusi valaisin. Tällä hetkellä itseä ihastuttaa erityisen paljon valkokupuiset yleisvaloa antavat kattovalaisimet – erityisesti ruokatilassa. No en tiedä onko tämä tämän hetken ihastus, sillä minulla on ollut oikeastaan aina ruokapöydän päällä tämän tyylinen valaisin.

MENU AndrogyneDiningTable Tearoom B297cb8b 11c8 4f04 A228 94e05f061fff 1200x
Kuva: Menu – Menun Hashira-kattovalaisin on japanilaishenkinen.

 

Kohdevalo vai yleisvalo

Tilassa jossa on hyvä yleisvalo, toimii myös kohdettainen ruokapöydän pintaan tuleva valo. Silloin valaisimessa on umpinainen varjostinosa, joka suuntaa suurimman osan valosta pöydän pintaan. Kun valitsee uutta valaisinta ruokapöydän päälle, kannattaakin aloittaa mietimällä millaista valoa pöytä ja koko tila tarvitsee. Sillä voidaan rajata valaisinvaihtoehtoja kätevästi. Tässä postauksessa keskityn yleisvaloa antaviin valaisimiin.

Kun valitsee ruokapöydän päälle valaisinta, kannattaa aloittaa miettimällä haluaako pehmeää yleisvaloa vai pöytäpintaan kohdennettua valoa.

Anne Melender Electrolux Ilmanpuhdistaja 10
Kuvassa Flos Viscontea edellisen kotimme ruokatilassa.

Mitä kävi Viscontealle?

Meillä oli entuudestaan Flosin Viscontea-valaisin ruokatilassa. Väliaikaiskodissa siirrettiin se makuuhuoneen kattoon, jotta se pysyisi ehjänä. Pelättiin että varastossa se voisi rikkoutua. No vaan miten kävikään. Eräänä aamuna noustiin sängystä ja kirjaimellisesti molempien päät kolahti valaisimeen (oltiin siirretty sängyn paikkaa). Valaisin irtosi katosta, iskeytyi lattiaan ja repesi. Viscontea on valmistettu lasikuitumaisesta materiaalista, jota ei voi korjata. Onneksi oli kotivakuutus, joka korvasi rikkoutuneen valaisimen. Nyt se rikkinäinen valaisin killuu työmaalla työvalona.

Minä olen erittäin paljon viehättynyt puisesta ruokailuryhmästä, etenkin kun meille tulee Villa Woodsiin betonilattia. Vanha Muuton tammipöytä pääsee taas käyttöön ja sen seuraksi rykelmä puisia tuoleja. Näiden seuraan kaipaan raikastusta ja minusta se onnistuu helposti valkoisen suuren kattovalaisimen avulla. Viscontea olisi ollut edelleen täydellinen valinta ruokaryhmään, niinpä olen varma että päädymme uuden valaisimen kohdalla samaan tyyliin. Onko se edelleen Viscontea, vai joku toinen saman tyylinen – sen näkee sitten kun talo alkaa valmistua. Nyt kuitenkin fiilistelen vaihtoehtoja.

Anne Melender Olohuone Joulu21 2
Radiohus-valaisin on upea klassikko. Se sopii kivasti puisen ruokaryhmän pariksi.

Nyt meillä on ruokapöydän päällä Friz Hansenin Radiohus-valaisin, josta tykkään paljon. Sekin valittiin tähän keittiöön valaisutehon takia – tarvittiin yleisvaloa pelkän pöydän pintaan heijastuvan valon sijaan. Pidän paljon myös pienestä messinkiyksityiskohdasta, se toistuu meillä nyt esimerkiksi keittiökaappien vetimissä. Radiohus on Villa Woodsin ruokatilaan liian pieni, joten sille keksitään toinen paikka myöhemmin. Pitkän pöydän päälle toki voisi sijoittaa kaksi pientä valaisinta, mutta itse pidän enemmän yhdestä kookkaasta valaisimesta.

Vinkki: Mille korkeudelle valaisin kannattaa sijoittaa suhteessa pöytään? Nyrkkisääntö on noin 70 cm, se on suunnilleen sama kuin ruokapöydän korkeus. Mutta pienempi valaisin voi olla myös lähempänä pöytää ja kookas valaisin korkeammalla pöytäpinnasta.

16619 Fiber Armchair Lifestyle Image
Kuva: Muuto – Muuton Strand-sarjan valaisimet on näyttäviä.

Minusta ruokapöydän roikkuva valaisin on tärkeä tunnelman tekijä. Kookas valaisin rajaa visuaalisesti ruokatilan omaksi alueeksi. Valkoisissa valaisimissa pidän myös siitä, että pöydässä istuvien kasvoille ei tule varjoja (näyttää paremmalta, heh) eivätkä ne häikäise. Jos ei keksi millaiseen valaisimeen päätyisi, on tällainen neutraali vaihtoehto aina toimiva.

Vinkki: Valitse tarpeeksi tehokas lamppu valaisimen sisälle, valkoisessa valaisimessa 4000k on kauniimpi kuin lämmin sävy.

2 Comments

  1. Miten täydelliseen kohtaan tuli tämä postaus kun painin tässä juuri tulevan kodin ruokapöydän yläpuolisen valaisinvalinnan kanssa. 🙂 Aivan samoja ajatuksia jaan kanssasi! Meillä ruokapöytä tosin on pyöreä eikä tila korkeudeltaan valtava joten kooltaan pienemmät valaisimet ovat myös mukana vaihtoehdoissa. Mikä tietysti hankaloittaa asiaa entisestään. Ja nuo ihanat valaisimet tässä postauksessasi! 😀 Yksi ihanuus on ollut verkkokaupan ostoskorissa kuitenkin jo useamman viikon… ehkäpä kotiutan sen viimein…

  2. Anne

    Hei miten ihana kuulla että tää postaus inspiroi <3 Valaisimet on kyllä ihania ja niitä on tosi paljon, ehkä vaan pitää mennä intuitiolla 🙂 mä teen usein niin.