”Kaupallinen yhteistyö Kannustalo

Anne Melender Villa Woods Rakentaminen Omakotitalo 3

Yksi rakennusprojektin jännittävimmistä ja tärkeimmistä asioista on budjetti – etenkin ensikertalaiselle se on ollut haastavaa, opettavaista ja mielenkiintoista. Meidän tilannetta helpottaa paljon Kannustalon ulkoa valmis Fregatti-talopaketti autotallirakennuksineen. Saimme suurimmasta kuluerästä, eli talopaketista,  budjettimerkinnän heti projektin alkumetreillä, kun Kannustalojen edustaja laati meille kustannusarvion ensimmäisestä toivomustemme mukaisesta kokonaisuudesta. Tätä kokonaisuutta hierottiin vielä meille sopivaksi muutamilla lisäsopimuksilla.

Anne Melender Villa Woods Rakentaminen 2
Kannustalo toteutti meille rakennusten ulkopuolet valmiiksi.

Talopaketin lopulliset kustannukset

Talopaketin hintaa nosti varmasti meillä eniten talomallivalinta ja korkea terävä katto-osuus. Ensimmäisestä versiosta venytimme hieman talon pituutta, jotta saatiin makuuhuoneisiin vähän väljyyttä. Autotallin paalutus oli yllätys, joka selvisi vasta maatöitä tehdessä – koska maaperätutkija ei ollut tehnyt tarpeeksi tarkasti kartoitusta sen kohdalta. Alkuperäisen talopakettitarjouksen hinta ylittyi meillä noin 10 000 euroa, joka koostui autotallin paalutuksesta, ikkunoiden pienistä muutoksista, talon pidentämisestä ja hiiriverkotuksesta. Suurin kuluerä näistä oli tuo autotallin perustusten muuttuminen.

Talopaketin hintaa nostavia valintoja:

 • tilava ja lämmin autotalli kahdelle autolle erillisellä varastotilalla
 • korkea katto, joka toteutettiin sisältä teräväkulmaisena
 • Fregatti-talomalli
 • tuulettuva alapohja talossa
 • autotallin paaluttaminen

Näin muodostui meidän rakennusprojektin suurin kuluerä, eli itse talopaketti.

Kurkkaa tästä postauksesta miten Villa Woods nousi tontille.

Anne Melender Villa Woods Rakentaminen Omakotitalo 5
Kannustalon talopakettiin sisältyi myös sisärakenteiden materiaalit. Puupinoja on saanut kantaa ja siirrellä.
Anne Melender Villa Woods Rakentaminen Omakotitalo 7
Viime päivinä on eristetty katossa kulkevia ilmastointiputkia, tämä tehtiin itse.

Rakennusprojektin suurimmat kuluerät

Talopaketin lisäksi meillä suurimpia kulueriä ovat tontti, liittymät, maatyöt ja LVIS-urakat. Nämä ovat niitä asioita, joita ei jälkikäteen voi liiemmin muuttaa. Sen vuoksi päätettiin ettei nipistetä niissä liikaa, mutta mennään kohtuus edellä.

Maatöiden budjetissa onnistuttiin täydellisesti, olimme budjetoineet maatöille 40 000 euroa ja se alitettiin noin tuhannella eurolla. Maatöissä tulee usein yllätyksiä, joten meillä meni hyvin tämä osuus – lukuunottamatta tuota autotallin paalutusta. Toisaalta, siinä säästettiin vähän maanvaihtokustannuksissa, että todellisuudessa paalutus ei maksanut ihan niin paljon kuin se lisätöissä laskutettiin.

Liittymien hinnat tiedettiin etukäteen, joten budjetti osui niissä kohdalleen. Sähköurakka meillä sujuu osaksi itse avustaen, joten sen budjetti tulee varmasti alittumaan varatusta 15 000 euron summasta.

Anne Melender Villa Woods Rakentaminen Omakotitalo 2

Talopaketin lisäksi meillä suurimpia kulueriä ovat tontti, liittymät, maatyöt ja LVIS-urakat

Anne Melender Villa Woods Rakentaminen Omakotitalo 6

LVI-töiden ja maalämmön kustannukset

LVI-töihin ja maalämpöön oltiin budjetoitu yhteensä 40 000 euroa ja se ylittyi meillä vajaalla 7000 eurolla. Tuosta LVI-urakka oli se joka nosti kustannukset yli budjetin, maalämpökone töineen oli tarjouksessa piirun verran vähemmän kuin budjettimerkintä.

Oltiin ehdottomasti päätetty panostaa maalämpöön, niin talossa kuin autotallissakin. Ajatellaan että maalämpö on ekologinen ja aikaa kestävä valinta, joka myös tulee näkymään (toivottavasti) taloa jälleenmyytäessä joskus.

Ilmanvaihtotöihin ja lattialämmityksiin ei paljon voi vaikuttaa, no sen verran että haluttiin vähän nätimmät venttiilit kattoon, niistä tuli jonkin verran lisäkustannuksia perusmalleihin verrattuna. Mietimme talon jäähdytystä; ensin ajateltiin panostaa maaviileään kattokonvektorilla, mutta sen kustannus olisi ollut noin 5000 euroa, joten jätettiin se pois, koska LVI-urakka ylitti jo muutenkin budjetin reippaasti. Ilmalämpöpumpun olimme budjetoineet kokonaisuuteen jäähdytystä varten, pärjättäneen sillä.

Anne Melender Villa Woods Rakentaminen Omakotitalo

Yllätyksiä matkan varrella

Joitakin yllätyksiä meille on tullut matkan varrella budjetin suhteen. Emme osanneet budjetoida esimerkiksi ulkotelineiden vuokraa 2500 euroa, kattoturvatuotteita ja rännejä n. 5000 euroa. Varmasti muutakin pientä mitä nyt en muista. Onneksi on kuitenkin tuo Kannustalon talopaketti, mikä sisältää hyvin pitkälle asioita. Seuraavaksi kun sisätyöt etenevät, päästään ottamaan talopakettiin kuuluvista materiaalipinoista esimerkiksi väliseiniin ja sisäkattoihin tulevia materiaaleja.

Anne Melender Villa Woods Rakentaminen Omakotitalo 9

Työmaalla tarvitaan telineitä ja jakkaroita, ostimme itsellemme telineet – niitä voi tarvita raksan jälkeenkin kun on korkea talo. Telineet maksoivat reilun tuhat euroa.

Anne Melender Villa Woods Rakentaminen Omakotitalo 8

Sisätöiden budjetti

Tällä hetkellä Villa Woodsissa on ahkeroitu sisäkattojen parissa omalla porukalla (ahkeroijina mies ja hänen isänsä). LVI-urakoitsija puolestaan on saanut melko valmiiksi pohjaan tulevia putkitöitä ja ilmastointiputket. Ilmastointiputkien eristämisen mies hoiti itse.

Budjetin kannalta sisätyöt ovat niitä asioita, joissa hintoihin voi vaikuttaa omilla valinnoilla. Tällä hetkellä tappelenkin isojen asioiden osalta ylittyneellä miinusmerkkisellä saldolla. Jos summataan tämän hetkinen budjettitilanne niin ollaan kokonaissummasta pakkasella noin 25 000 euroa. Huh! Nyt alkaa se priorisointi, missä voidaan nipistää jos yritetään pitää jollain tavalla budjetti aisoissa.

Anne Melender Villa Woods Rakentaminen Omakotitalo 10

Sisätilojen pihistyksiä

Sisätiloissa meillä pihistyslistalla on aika vähän asioita, mutta sainpas tähän kuitenkin jonkin verran niitä kasattua.

 • betonilattia tulee edullisemmaksi kuin laadukas parketti (joka olisi ollut toinen vaihtoehto)
 • kylpyamme valitaan edullisesta hintakategoriasta
 • laattavalinnoissa pitäydymme kohtuullisissa hintakategorioissa (wc:n seinälaatat hankittiin jo Torista)
 • keittiön ja kodinhoitohuoneen Vipp-hanat olemme hankkineet jo aikoja sitten valmiiksi (ajattelen että ne eivät rasita siten budjettia)
 • kodinhoitohuoneen kaapistoihin valitaan vakiosävy (valkoinen) ja ovet voivat olla edullisemmasta kategoriasta
 • kodinhoitohuoneeseen tulee täyslaminaattitaso
 • keittiöön ei tule yläkaapistoja eikä aamiaiskaappia (toisaalta skafferi ovineen maksaa myös…)
 • ei tehdä kalliita puurimoituksia
 • tehdään itse mahdollisimman paljon

Toivottavasti tätä listaa voi vielä kasvattaa sisätöiden alettua, kun tulee uusia pieniä yllätyksiä ja toisaalta tilanne hahmottuu että voi päättää kohtia missä on mahdollisuus säästää. Teen myöhemmin erikseen panostuslistaa, se taitaa kuitenkin olla pidempi meillä kuten varmasti kaikilla muillakin tuppaa käymään.

Kurkkaa Villa Woods – pohjapiirros tästä postauksesta.

Anne Melender Villa Woods Rakentaminen Omakotitalo 4
Työkalut helpottavat töitä, meillä oli ennestään jo hyvä arsenaali, mutta kyllä niitä on silti hankittu lisääkin.

Villa Woods helmikuun 2022 lopussa

Nämä kuvat on juuri napsaistu työmaalta, vaikka ovatkin enemmän fiiliskuvia, niin huomaatte miten sisäpuoliset työt ovat tehokkaasti käynnissä. Kannustalo on saanut oman osuutensa melkein valmiiksi, ulkona saamme ihailla kauniisti viimeisteltyjä julkisivuja – emme malta odottaa että niitä päästään maalaamaan keväällä ja lopullinen ulkosävy vielä viimeistelee talon ja autotallirakennuksen. Sisällä yläkattohommia on vielä pikkuisen jäljellä, sitten voidaan tilata Kannustaloilta puhallusvillat sinne. LVI-työt alkavat olla siinä vaiheessa että kohta voidaan myös odottaa lattiavalua. Sen jälkeen alkaa itseä eniten kutkuttava vaihe sisällä, kun tilat alkavat hahmottua väliseinien avulla.

Seuraa meidän projektia täällä blogissa, löydät Villa Woodsin päivitykset suoraan yläpalkin valikosta.

 


Villa Woods Instagramissa:

@anne.melender    /    @talovillawoods

Villa Woods TikTokissa:

@villawoods

Comments are closed.