Anne Melender Villawoods Pihasuunnitelma 2

Odotan niin paljon lumien sulamista Villa Woodsin pihapiiristä – jokainen sulanut alue inspiroi miettimään miltä valmis pihapiiri joskus tulee näyttämään. Olen kuvannut enimmäkseen tuollaisia ”parhaan näkymän” otoksia, joissa pääosassa on näyttävä ikkunapääty ja sen eteen aukeava luonnontilainen kunttapiha. Totuus on kuitenkin myös muutakin, pihalla riittää erilaisia alueita, joissa ei ole luonnontilaista maastoa.

Tämä melkein valmis kunttapiha on lännen puoleisella osuudella tonttia ja se rajoittuu naapurin valkoiseen puuaitaan, joka on kyllä nätti, mutta mielellään lisäämme hitusen ikivihreitä sen eteen. Ostimme syksyllä alennuksesta neljä siperiankuusta, jotka istutimme suojaamaan aitanäkymää. Kunttaosuudelle ei ole tarkoitus suurempia muutoksia tehdä, siivosin sieltä viime kesänä kuivia oksia ja sellaista. Kauniit katajat terassin vieressä ehkä vähän trimmataan kuivista osista. Joku ehkä muistaakin kun oltiin aikanaan tonttia katselemassa ja jännitin saadaanko katajarypäs säilymään – onneksi saatiin ja se osui vielä täydelliselle paikalle, mistä pensaita voi ihailla sisältäkin käsin.

Anne Melender Villawoods Pihasuunnitelma

Eteläiselle puolelle nurmialue

Talon eteläisen puolen sivulle tulee ihan perinteinen nurmikkopiha, sen taakse jää metsikköalue. Etelän puolelle rakennetaan pitkä terassi, joka jatkuu pihalla nurmikkona. Tarkoitus on myös tehdä laiturimaisia polkuja terassilta joskus rakennettavalle pihasaunalle ja grillipergolalle. Nuo laituripolut rajaavat mukavasti nurmikkoaluetta. Haluaisin heinäistutuksia reunustamaan polkuja.

Etelän puoleiselle terassille on ikkunat ja käynnit ruokatilasta, kodinhoitohuoneesta ja makuuhuoneesta. Sijoitamme luonnollisesti ruokailupaikan ruokailutilasta ja keittiöstä avautuvan oven viereen, mukavasti seinän kohdalle, niin ulkokalustus ei näy taloon sisälle. Tuosta kulmasta jatkuu polku läheiselle grillipergolalle. Kodinhoitohuoneen ja makuuhuoneen edustalle tulee kevyt istuinryhmä, varmasti kalusteet jotka nyt ovat meidän tämän kodin parvekkeella, eli Hayn Palissade-sarjan penkki ja tuoli sekä pyöreä pöytä. Meidän Palissadet on galvanoitua metallia, se sävy on valittu jo Villa Woodsia ajatellen, meistä se on kiva harmaan julkisivun parina. Tärkeä pointti kalusteita valitessa meille oli myös kestävyys erilaisissa sääolosuhteissa. Ai niin, plus meillä on yksi tiikkinen aurinkolaveri, joka ostettiin Torista viime kesänä. Se kunnostetaan varmasti myös terassille. Näistä pienistä kalusteista muodostuu pitkälle sivulle erilaisia ryhmiä.

Skagerak Pelago2

Skagerakin valikoimissa on upeita aikaa kestäviä ulkokalusteita, jotka ovat satsauksia.

Skagerak Pelago
Skagerakin Pelago-sarjan ulkoruokaryhmä on upea

Anne Melender Fermob Matiljedahl Kartano

Haaveiden ulkoruokaryhmä

Jos budjetti ei olisi esteenä, hankkisimme mieluiten tiikkisen ajattoman ruokailuryhmän esimerkiksi Skagerakin valikoimista. Uskon että todellisuudessa mennään vielä itse suunnitellulla ja tehdyllä pitkällä pöydällä, jonka ympärille hankitaan keveät ajattomat tuolit. Päivänvarjo hankitaan katokseksi ja suojaksi ruokapöydän kohdalle, terassilla ei ole kattoa tässä kohtaa, niin on mukava saada paahteiseen ruokailuhetkeen varjostusta, toisaalta suuren varjon alla voi syödä vaikka vähän sataisikin. Ulkoruokatila on talon etelä/länsikulmassa. Tuolivaihtoehtoja olen jo katsellut, vaikea tehdä päätöksiä kun on niin paljon ihania vaihtoehtoja. Jos päädytään keveisiin tuoleihin, niin Fermobin klassiset Bistro-taittotuolit jossain kivassa sävyssä olisi yksi varteenotettava vaihtoehto. Tavallaan terassille sopisi värit, koska talo on harmaa ja terassikin harmaantuu.

Tuossa alemmassa kuvassa muisto meidän viime kesän Matiljedalin reissulta, ihastelin Matildan kartanon puutarhaa ja tuota ruokaryhmää. Tämä voisi olla kyllä meillekin hyvä kohtuuhintainen vaihtoehto, nämä ovat laadukkaita puutarhakalusteklassikkoja.

Anne Melender Villawoods Pihasuunnitelma 3
Päätykolmion alla voi istua vaikka sateella fiilistelemässä.
Skaarden Tuoli
H55-tuoli on suunniteltu 1955 ja on oikea klassikko, siinä on tiikkinen runko ja sunbrellan kangas.
Skagerak Pelago Tuoli
Skagerakin Pelago-sarjan ulkonojatuoli on kaunis ja ei haittaa vaikka se näkyisi terassilta olohuoneen puolellekin.

Suojaisalta läntiseltä päätykolmiolta terassi jatkuu kunttaan saakka ja jatkuu kulman taakse eteläpuolelle. Tähän osaan ei hankita mitään raskaita kalusteita, vaan haaveilen kahdesta kevyestä ja mukavasta tuolista, joita voi siirrellä mielen mukaan terassialueella. Tuolit voisivat olla vaikka ajattomat kansituolit puurungolla ja vaalealla kankaalla. Tai sitten kevyet nojatulolit joissa on puurunko. Mielellään kuitenkin sellaiset kalusteet, jotka eivät näytä sisälle hallitsevilta. Poimin kahden ihanan tuolivaihtoehdon kuvat, nämä eivät ole mitään budjettiratkaisuja, mutta jos pitää miettiä mihin pihakalusteisiin eniten satsaan, niin ehkä juuri olkkariin saakka näkyviin tuoleihin.

Anne Melender Villawoods Julkisivu

Talon sisääntulopääty on selkeä ja sen kivoin yksityiskohta on pyöreä ikkuna. Kapeat ikkunat tykkäsin sommitella epäsymmetrisesti, koska olen epäsymmetrian ystävä, plus ne sijoittuvat pohjaan myös parhaiten näin. Keskimmäinen ikkuna on kylppärissä ammeen kohdalla, sen eteen haluaisin istuttaa jotain ihanaa ikivihreää, mitä voi ihastella ympäri vuoden kylppäristä.

Muuten tähän päätyyn tulee tontilta löytyneistä isoista kivistä kiviaihe ja ehkä jonkinlainen laatoista tehty kaareva polku nurmikkopihan puolelle. En ole vielä päättänyt tuleeko tähän nurmikkoa, vai maanpeittokasveja ja katetta – luultavimmin sellaista. Tämä puoli rajautuu sisääntulotiehen ja siihen reunaan tulee pensasaita, kiinnostaa joku marjapensastyyppinen vaihtoehto. Ajattelin myös kuvan vasempaan reunaan hedelmäpuita, tosin siinä on myös iso mänty, niin täytyy miettiä. Saunarakennus tulee tuonne kuvan vasemman reunan suuntaan.

Tästä oikealle on autotalli ja rakennusten väliin jäävä kulkualue. Autotallin edusta varmasti asfaltoidaan ja siitä jatketaan laatoituksella talojen väliselle sisäntuloalueelle.

Kekkilä Kate
Kuva: Kekkilä – tässä on kivasti kasveja ja katetta.

Autotallirakennuksen takana on vielä alue, jossa nyt on kesällä valmistunut puutarhavaja, se rajaa mukavasti tontin länsi/pohjoiskulman. Ollaan ajateltu että kulkualueen laatoitus vaihtuu jonkinlaiseksi sora-alueeksi, joka sitten rajautuu terassiin ja kunttapihaan. Sora-alueelle tulisi mahdollisesti kasvihuone ja kasvilavoja. Tähän osaan paistaa hyvin aurinko, muttei ihan niin kuumasti kuin suoraan etelään. Sora-alueelle jäi myös kaksi upeaa mäntyä. Palaan tämän alueen ajatuksiin vielä erikseen, odotan että pääsen kuvaamaan sinne, kun lumet sulaa pois.

Tässä jotain Villa Woodsin pihahaaveita, katsotaan miten nämä elävät kun piha alkaa rakentua.

2 Comments

  1. Tämä oli tosi kiva postaus! Onnea raksaprojektin loppumetreille.

  2. Anne

    Ihana kuulla ja paljon kiitoksia, vielä tässä tovi on raksailtava ennen muuttoa 🙂