”Kaupallinen yhteistyö Iittala ja Asennemedia

Anne Melender Iittala Vuosivari 10

Olen kyllä niin kaksijakoinen sisustuksen suhteen – toisaalta rakastan ajatonta ja hillittyä ja toisaalta olen aina valmis innostumaan ja kokeilemaan jotain uutta. Viihdyn rauhallisessa ja seesteisessä tunnelmassa, pidän aina samantyylisistä elementeistä, enkä koe kaipaavani suuria muutoksia omaan sisustustyyliini. Kuitenkin samalla inspiroidun koko ajan uusista jutuista ja haluan testailla erilaisia yhdistelmiä, värejä, asetelmia ja kokonaisuuksia. Mutta eihän tämä kaksijakoisuus haittaa, sillä perustana on se rauhallinen ja varma oma tyyli, mutta sitä maustan niillä innostuksilla ja inspiraatioilla.

Juuri nyt innostun väreistä, enkä ole ainoa – kenen sisustusintoilijan kanssa tahansa juttelenkin tästä aiheesta, niin kaikki tuntuvat inspiroituvan nyt erilaisista väreistä. Joku kokeilee niitä rohkeasti ja toinen varovaisemmin, yhtä kaikki väreillä on merkitystä ja ne tuovat iloa.

Anne Melender Iittala Vuosivari 12

Iittalan vuosivärit 2022

Iittala julkaisee joka vuosi uuden vuosivärin laajasta lasiväriarkistostaan, tänä vuonna vuosivärejä on kaksi – ultramariininsininen ja kupari. Värillinen lasi on näyttävä elementti sisustuksessa, se kiinnittää huomiota ja luo mielenkiintoa. Somistin meidän olohuonetta ja ruokailunurkkausta Iittalan vuosivärilasiesinein, kuvista näkee hyvin miten paljon värillinen lasi muuttaa tunnelmaa niin olohuoneen sohvaryhmässä kuin kattauksessakin.

Iittalan vuosivärit ovat saaneet ispiraationsa luonnosta. Suomen järvien innoittama, hohtavan viileä ultramariininsininen energisoi ja elävöittää kodin sisustusta, kun taas lämmin, pehmeä ja maanläheinen kupari rentouttaa ja rauhoittaa.

Anne Melender Iittala Vuosivari
Yksi ultramariininsininen kiintopiste.

Ultramariininsininen väri on intensiivinen ja jo pieni ripaus tätä sävyä luo sisustukselle kiinnekohtaa. Asetin sohvan vieressä olevalle sivupöydälle ultramariininsinisen Ruutu-maljakon, se on sellaisenaan kaunis esine ja kirjapinon kanssa asetelma näyttää huolettoman rennolta. Pelkkä maljakko pöydällä olisi vähän keskeneräisen näköinen, siksi olen lisännyt siihen vierelle kirjat.

Anne Melender Iittala Vuosivari 5
Oiva Toikan suunnittelema Huitti vuosimuna valmistetaan yksittäin suupuhaltamalla ja käsityönä Iittalan Lasitehtaalla, numeroitua sarjaa on saatavana vain vuoden 2022 ajan.
Anne Melender Iittala Vuosivari 6
Graafisen Ruutu-maljakon tekemiseen vaaditaan Iittalan tehtaalla seitsemän lasiammattilaisen työpanos.

Halusin kuitenkin asetelmaan täyteläisyyttä ja asetin sinisen maljakon rinnalle Oiva Toikan suunnitteleman Huitti-vuosimunan, jonka kaunis kuparinruskea sävy pehmentää sinisen intensiivisyyttä. Siniseen Ruutu-maljakkoon asettelin sinisiä kukkia, anemonet sopivat täydellisesti maljakon muotoihin. Nyt on trendikästä yhdistää saman sävyistä kukkaa ja lasia keskenään.

Anne Melender Iittala Vuosivari 13

Kaikki Iittalan maljakot valmistetaan Suomessa Iittalan omalla lasitehtaalla

Anne Melender Iittala Vuosivari 11

Kuparin sävyinen Aalto-maljakko on todella kaunis sellaisenaankin, se on taideteos itsessään. Klassinen Aalto-maljakko on minun oma suosikkimaljakkoni ja minulla löytyy niitä muutama eri sävyinen. Tämä kuparin sävyinen on tehokas sisustuksessa sellaisenaankin. Nyt kokeilin asettaa maljakkoon muutaman nuokkuvan oranssin leinikin. Minusta tällainen kombinaatio on aivan hurmaava. Vaikka malliltaan maljakko taipuu hyvin sidotulle kimpulle, ihastelen näitä kepeitä rennosti aseteltuja oksia melkein vieläkin enemmän.

Klassinen 160 mm:n Aalto-maljakko tunnetaan myös nimellä Savoy-maljakko ja se on yksi maailman kuuluisimmista lasiesineistä.

Anne Melender Iittala Vuosivari 14

Sohvapöytämme on tosi matala ja koen, että siinä pienet esineet vähän hukkuvat. Upein koristus eleettömälle kookkaalle sohvapöydälle on korkea ja näyttävä maljakko. Suuri 270 mm Alvar Aalto -kokoelman maljakko on aivan täydellinen elementti huoneen keskipisteeksi, kuparin sävy antaa säväyksen sisustukselle – minun katseeni kiinnittyy siihen jatkuvasti. Koska pidän esineistä ryhminä, sijoitin maljakon viereen taas Huitti-vuosimunan. Vielä seuraksi vähän lukemista, niin koko asetelma rentoutuu ja elävöityy.

Vinkki: värikkäät lehdet ja sohvapöytäkirjat antavat sisustukseen värin lisäksi rentoutta ja lämpöä.

Anne Melender Iittala Vuosivari 17
Kookas maljakko ja näyttävä kukkanippu tuovat mieleen kansainväliset sisusustuskuvat – helppo larppi vaikka pienelle keskieurooppafiilistelylle.

Anne Melender Iittala Vuosivari 15

Anne Melender Iittala Vuosivari 16

Tässä yleiskuvassa näkyy kivasti miten ripaukset väriä muuttavat meidän olohuoneen tunnelmaa. Testasin väreistä innostuneena makuuhuoneen vaaleanpunaista Muuto-nojatuolia olohuoneen puolelle, se sopii kivasti tännekin. Kukkakaupassa sekosin täysin miettiessäni kookasta Aalto-maljakkoa, nautin kun valitsin lasivitriinistä intuitiolla erilaisia oksia ja asettelin ne rennosti maljakkoon. Suuresta kukkanipusta voi tarvittaessa valita osan pienempiin maljakoihin ympäri kotia. Tällainen ratkaisu on hyvä esimerkiksi kodin juhlakoristeluun – kun hankkii sekalaisen nipun erilaisia kukkia, voi niitä jakaa somistuksiin sinne tänne kotona.

Vinkki: Suuri maljakko kätevä esimerkiksi ylioppilas- tai rippijuhlissa, siihen mahtuu useammat kukkaterveiset kerralla.

Anne Melender Iittala Vuosivari 19
Kuvassa on 251 mm -kokoinen ultramariininsininen Alvar Aalto -kokoelman maljakko. Tämä löytyi minulta kaapista ennestään, Iittalalla ultramariininsininen sävy oli vuosivärinä Suomen satavuotisjuhlavuonna 2017.

Kattauksella leikittelyä

Useimmin kotona kokeilen erilaisia somisteita ruokapöydällä, niin kattauksissa kuin ruokapöydän esillepanoissa muutenkin. Minulla on aina jotain esillä ruokapöydällä, en osaisi pitää sitä ihan tyhjänä. Joskus se on pelkkä tyhjä maljakko seuranaan vaikka kynttilälyhty tai hedelmäkulho.

Kattauksissa noudatan enimmäkseen yksinkertaisuutta, vaihtelua valkoisiin astioihini tuon erilaisilla väripilkuilla – juomalaseissa, karahveissa, maljakoissa ja vadeissa suosin usein näyttäviä värejä. Oheisissa kuvissa ruokapöydän fiilis muuttuu ultramariininsinisin ja kuparin sävyisin yksityiskohdin.

Anne Melender Iittala Vuosivari 21
Kattauksissa on yleensä aina vesikarahvi, arkenakin.

Anne Melender Iittala Vuosivari 23

Kartio-kaadin on ikisuosikkini, katan sellaisen pöytään useimmin kun syödään. Intensiivinen ultramariininsininen Kartio-kaadin on yksinäänkin pöydän tehoste. Tässä kattauksessa olen laittanut Ruutu-maljakkoon rehevän mintun. Maljakot ovat muuten keittiössä aivan loistavia yrteille, sujautan usein ostosreissulta yrtit maljakkoon.

Anne Melender Iittala Vuosivari 25

Samoilla astioilla kattauksen fiilis muuttuu energisestä rauhalliseksi maljakon sävyä muuttamalla. Kupari on sävynä pehmeä ja miellyttävä. Noin yleisesti sanoisin että kauniisti katettu pöytä on ihanaa arjen luksusta, eikä viehättävään kattaukseen tarvita mitään muuta kun nätit astiat. Kun kaapissa on valmiiksi mieleisiä astioita ei tarvitse ajatella mitään ja aina lopputulos on visuaalinen. Itse olen erityisen heikkona erilaisiin juomalaseihin, niitä tykkään vaihdella ihan arjessakin. Tässä olen kattanut pöydälle Iittalan Raami-sarjaa ja Piano-aterimet.

Anne Melender Iittala Vuosivari 26

Näitä kuvia katsoessani huomaan, miten pienillä yksityiskohdilla kodin ilmettä voi muuttaa.  Väri-inspiraatio on helppo toteuttaa ja sisustusintoilijan näkökulmasta pienillä somistuksilla saa riittävää muutosta – ei tarvitse muuttaa isoja asioita.

Tässä muuten voisin vinkata samalla, että nyt kun kesän lahjasesonki lähestyy, niin itse ainakin mielelläni pakkaan pakettiin jotain aikaa kestävää, käytännöllistä ja kaunista – kuten vaikka upean maljakon tai kaatimen.

Comments are closed.