Anne Melender Syky Parveke Kasvit 21

Mitkä ihanat loppukesän helteet ollaan saatu tähän elokuuhun, ai että tekee hyvää kun kesä tuntuu jatkuvan pitkään. Meidän parvekkeen kesäkukat ei kuitenkaan tykänneet auringosta, helteestä ja mun lomarentoudesta – vaikka muka kastelin niitä säännöllisesti niin petuniaparat, orvokki ja kosmos eivät jaksaneet sinnitellä syksyyn saakka. Katselin hetken repsahtaneita kasveja ja päätin freesata parvekkeen syksyä ajatellen.

FUN FACT: Kysyin Instagram Stooreissa teiltä kannattaako vielä elokuun puolivälissä laittaa uudet kasvit parvekkeelle, 70 % vastaajista sanoi että ei kannata ja 30 % että kyllä kannattaa.

Seuraa minua Instagramissa @anne.melender

Anne Melender Syky Parveke Kasvit 3
Maksaruoholajikkeita on paljon, tämä minusta tuo graafisuutta istutukseen.
Anne Melender Syky Parveke Kasvit 5
Laventelille ei puutarhamyyjä luvannut enää kovin pitkää ikää, mutta en voinut vastustaa kun se tuoksui niin ihanalle.
Anne Melender Syky Parveke Kasvit 19
hebe eli pensastädyke
Anne Melender Syky Parveke Kasvit 4
Terhakat punahatut ovat näyttäviä kukkia.
Anne Melender Syky Parveke Kasvit 18
sininata-heinä

Syyskasvi-ideoita

Kysyin Instagramissa myös ideoita parvekkeelle ja terassille sopivista syyskasveista, vastauksia tuli hurjan paljon. Listaan tässä teiltä saatuja kasvi-ideoita: muratti, syklaami, havut, keijunkukka, heinät, koristekaalit, leijonankita, marjakaneva, lankaköynös, pienet tuijat, värinokkonen, tädykkeet, krysanteemit, laventeli, rosmariini, hopealanka, skimmia, maksaruoho, syysasteri, punahattu, hebe.

Lisäksi ideoita tuli kuivakukista, oksista, havuasetelmista, lyhdyistä, kausivaloista jne. Huomasin että tämä syksy on todella inspiroivaa aikaa myös kasvien ja tunnelmien kannalta.

Anne Melender Syky Parveke Kasvit 20

Anne Melender Syky Parveke Kasvit 7
Punahattu ja keijunkukka ovat kauniit vierekkäin, yritän siirtää nämä ennen talvea maahan, jos ne saisi kasvamaan Villa Woodsin pihalla.
Anne Melender Syky Parveke Kasvit 8
Aurinkokennolyhty on viime kesän IKEA-mallistosta, se valaisee ihanasti pimenevässä illassa parveketta.

Parvekkeen syysistutukset

Yksi hyvä vinkki oli vaan mennä puutarhamyymälään ja inspiroitua siellä. Niin minä tein – toki teidän antamista ideoista oli apua valintoja katsellessa. Olen päätöksissäni aina todella nopea ja intuitiivinen, niinpä poimin mielestäni kivoja kasveja ostoskärryyn ja ajattelin että ne sopivat varmasti yhteen kun asettelen ne kotona ruukkuihin.

Valitsin kukkalaatikkoon sininata-heinän, kaksi pientä hebeä eli pensastädykettä ja maksaruohon. Lattiaruukkuihin istutin kauan haaveilemani punahatun (miksi löysin vasta nyt tämän ihanan perennan), keijunkukan ja laventelin. Rosmariini ja pelargoni saivat vielä jäädä kesäistutuksista, vaikka nekin ovat jo hitusen auringon runtelemia.

Anne Melender Syky Parveke Kasvit 9

Anne Melender Syky Parveke Kasvit 23
Olen saanut kidutettua rosmariinia koko kesän, vieläköhän se elpyisi jos sen istuttaisi pois muoviruukusta.

Olin aika laiska istuttaja, nypin vaan kuihtuneet kesäkukat pois ja istutin ruukuissa valmiiksi olevaan multaan uudet kasvit. Taidan ostaa pussillisen multaa ja lisätä hivenen sitä vielä kasveille ja ehkä jotain lannotetta vielä. Olisko tähän vinkkejä?

Anne Melender Syky Parveke Kasvit 16
Paras kasvi meidän parvekkeella on ihan vieressä kasvava suuri vaahtera, rakastan sitä.
Anne Melender Syky Parveke Kasvit 11
Penkki on HAY:n Palissade galvanoituna, pöytä todella vanha ja itse tuunattu – maalattiin jalka Ferm Livingin kukkalaatikon sävyyn ja päälle on aseteltu keraaminen pyöreä levy.

Anne Melender Syky Parveke Kasvit 12

Parvekkeen ulkoasu on muuten kovin pelkistetty kun vein Palissade-tuolin jo Villa Woodsin pihalle kun en malttanut olla sovittamatta sitä siellä uuteen Palissade-ruokapöytään. Tarkoitus on viedä penkki myös pihalle, mutta mietin että ehkä vasta keväällä, niin on täällä parvekkeella joku istuin vielä – koska tuo on lempparilukupaikka.

Anne Melender Syky Parveke Kasvit 24
Lemppari lukunurkkaus, vain tyyny ja talja puuttuu.

Anne Melender Syky Parveke Kasvit 13        Anne Melender Syky Parveke Kasvit 22

Olen aika innoissani näistä syysistutuksista. Monet kasveista ovat monivuotisia ja yritän ehdottomasti siirtää niitä puutarhaan. Katsotaan kuinka pitkälle saamme nyt syksyn aikana rakennettua Villa Woodsin pihapiiriä, toisaalta voihan ne ehkä säilytysistuttaa maahan jos ei vielä ole sitä lopullista paikkaa.

Minusta kannatti vielä istuttaa kasvit parvekkeelle syksyä ilahduttamaan – kuka pyörsi mielipiteensä nyt?

4 Comments

 1. Sannianna

  Minä painoin ei kannata -nappia ja tarkoitin sillä, että ei kannata kesäkukkia enää istuttaa vaan laittaa jo suosiolla paremmin viileää ja kylmää sietäviä lajikkeita. Ainahan kannattaa istuttaa jotain, kunhan vain on ko. vuodenaikaa sietäviä juttuja. Silloin kasveista on iloa pidempään.

 2. Anne

  Ah joo ehkä tosiaan moni ajatteli sillee 🙂 Mut joo nimenomaan sesongin mukaisia kasveja, vaikka nyt sorruinkin laventeliin, jonka sesonki taitaa olla takana.

 3. Minä en vastannut kyselyyn mitään, mutta mietin ettei kannata enää istuttaa, mikäli muutto uuteen on pian ajankohtainen. Taisit aiemmin mainita että muutto olisi mahdollista syksyllä!
  Odotan kovasti milloin teette Suvin kanssa taas koti-live lähetyksen, ne ovat niin kivoja ja rentoja, ihanaa ajanvietettä.

 4. Anne

  Ah joo joskus ajateltiin että ehkä syksyllä päästäisiin muuttamaan, mutta kyllä se taitaa mennä ensi kevääseen. Jos oltaisiin pian muutettu niin ihan totta, en olisi uusia kasveja hankkinut. Nyt pitää vielä nauttia tästä keskustakodista kun vielä voi, ajattelin myös että ehkä osan näistä saisi pelastettua sitten puutarhaan. Voi miten ihana kuulla että pidät meidän Koti-Livestä! Yritetään pian ennättää palata kesätauon jälkeen linjoille <3