”Kaupallinen yhteistyö IKEA Suomi ja Asennemedia

Anne Melender Ajaton Koti 27

Jos ette vielä ole huomanneet, niin minulle käytännöllinen ja visuaalinen koti on tosi tärkeä asia. Olen enemmän kuin innoissani että meillä on mahdollisuus nyt toteuttaa omien suunnitelmien ja haaveiden mukainen koti, kun rakennamme taloa.

Sisustusintoilijana ja entisenä sisustuksen ammattilaisena tykkään fiilistellä kodin eri tunnelmia ja pyöritellä kalusteita ja tavaroita varmasti tiuhempaan mitä yleisesti on tapana. No okei, toki on tämä työkin jonka vuoksi haluan tarjota teille inspiraatiota, sekin on mahtavaa että siinä voin toteuttaa visuaalisia intohimojani.

Samalla kun omalla suunnittelupöydällä (tai yleensä lattialla) on Villa Woodsin sisustus, pohdin mikä tekee kodista aikaa kestävän. Listaan muutamia näkemyksiäni tähän postaukseen ja samalla näette miten pienillä asioilla sain kesän jälkeiseen kotiin tuotua kodikasta tunnelmaa ja fiilistä. Esittelen postauksessa myös muutamia IKEA-valikoimasta löytyviä tuotteita ja kerroin kuinka IKEA ottaa huomioon vastuullisuuden toiminnassaan.

Anne Melender Ajaton Koti 4
Olen tallettanut Villa Woodsin tärkeimmät piirustukset, materiaalilistat ja näytepalat KUGGIS-laatikkoon.
Anne Melender Ajaton Koti 5
Sohvapöydällä on kaupungin kukkaniityltä poimimani kimppu, maljakko on vanhempaa IKEA VANLIGEN -mallistoa, nyt bongasin IKEA-tavaratalosta tätä kauniissa tummanvihreässä sävyssä.

Anne Melender Ajaton Koti 29

Kodin kutsuva fiilis

Minulle on tosi tärkeää suunnitella koti joka kestää aikaa ja jonka tunnelmaa on helppo muokata pienillä keinoilla. Yksi sisustamisen tärkeimmistä pointeista on tuoda tiloihin kutsuva fiilis. Joskus mietin että minusta sisustus on silloin onnistunut tunnelman osalta, jos siihen haluaisi asettua oleskelemaan. Pienet yksityiskohdat ovat tärkeitä. Kuvittele kuva ilman kukkakimppua ja kynttilää (tai croissanttia ja lehtipinoa).

Kaunis koti näyttää kauniilta silloinkin kun siellä eletään rennosti.

Anne Melender Ajaton Koti 10
Ostin IKEA SKALA -tarjottimen käytettäväksi terassilla syömiseen, miten kätevä sillä on viedä ulos kattaustarvikkeita. Mutta tarjotin on aivan upea myös ruokapöydällä tuomassa luonnollista fiilistä puisen materiaalinsa ansiosta.
Anne Melender Ajaton Koti 6
Laitoin kumiviikunan ruukkuineen FLÅDIS-meriheinäkoriin ja se sopii lattialle jotenkin paremmin kuin pelkkä ruukku sellaisenaan.

Erilaiset materiaalit

Materiaaleilla on valtava vaikutus kodin tunnelmaan. Itse suosin pääosin luonnonmateriaaleja sisustuksessa, minusta ne jo itsessään tuovat tietynlaista pehmeyttä ja laadun tuntua. Luonnonmateriaalit myös yleensä ikääntyvät kauniisti. Joissakin asioissa kuitenkin esimerkiksi muovi toimii erittäin hyvin, etenkin sellaisissa tuotteissa, jotka on tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön – esimerkkinä vaikka KUGGIS-laatikot, ne kestävät vuosikymmeniä tarkoituksessaan. IKEA käyttää paljon kierrätysmuovia ja esimerkiksi tekstiileissä kierrätyspolyesteriä. Itse asiassa IKEA aikoo vuoteen 2030 mennessä toimia kiertotalouden ehdoilla – käyttämällä toiminnoissaan vain uusiutuvaa energiaa ja valmistamalla kaikki tuotteet joko uusiutuvista tai kierrätettävistä materiaaleista.

IKEA on valtavan suuri toimija ympäri maapalloa, edullisten hintojen ja hyvän saatavuuden vuoksi heillä on erittäin suuri merkitys vastuullisiin valintoihin ihmisten kodeissa.

Anne Melender Ajaton Koti 18
Pieni vihreä KONSTFUL-maljakko ja ENSTAKA-tuoksukynttilä ovat juuri sellaisia pieniä yksityiskohtia joihin kiinnittää huomiota. Molempien suunnittelijana on Ilse Crawford.

Ilse Crawfordin kanssa suunniteltujen tuoksukynttilöiden vahasta vähintään puolet on valmistettu luonnollisesta kasvipohjaisesta materiaalista. Kun kynttilä on palanut loppuun, voi kauniin keraamisen kupin käyttää hyödyksi muussa tarkoituksessa. ENSTAKA-kynttilä tuoksuu vienosti nuotiolle.

Anne Melender Ajaton Koti 30
Yksi vinkki oman tyyllin etsimiseen on selailla vaikka lehtiä ja merkata itseä sykähdyttävät kuvat, siitä on apua inspiraation etsimisessä.

Vinkkejä aikaa kestävän kodin luomiseen

Jokaisella meillä on oma persoonallinen maku ja tyyli, kaikki kodit ovat onneksi omanlaisiaan. Mutta on muutamia asioita, jotka helpottavat valintoja, silloin kun haluaa että koti kestää aikaa pitkään. Vastuullista on tehdä pitkäikäisiä valintoja.

  • löydä oma tyylisi; valitsemalla asioita jotka perustuvat täysin omaan makuusi, pidät niistä pitkään/aina
  • suosi luonnonmateriaaleja aina kun mahdollista
  • poimi värimaailma luonnosta, luonto on ikuisesti kaunis
  • järjestä kodin säilytysasiat kuntoon, näin sinulle jää tilaa tunnelmien vaihtamiselle pienin keinoin
  • huolehdi omistamistasi tuotteista, näin ne kestävät pidempään
  • panosta toimivuuteen, käytännöllinen koti pysyy helpommin järjestyksessä

Anne Melender Ajaton Koti 22

Neutraali yleisilme on helppo pohja

Kodin yhtenäinen ja neutraali yleisilme kestää omassa sisustusmaussani parhaiten aikaa. Pidän siitä että koen huoneesta toiseen jatkumoa ja kodissa on se kuuluisa punainen lanka. Mutta koska kaipaan aina jotakin ekstraa, niin pyrin tuomaan sitä sellaisin keinoin, jotka on helppo vaihtaa – esimerkiksi lepuuttaa hetken kaapissa ja taas tuoda esille eri sesonkina tai hetkenä. Vaihtelen pienesineitä ja sisustustekstiileitä melko tiuhaan. Minä ajattelen arjen käyttöesineitä osana kodin somistamista.

Anne Melender Ajaton Koti 20
SÄLLSKAPLIG-karahvi, UPPLAGA-lautaset, IKEA365+ -lasit ja SKALA-tarjotin.

Anne Melender Ajaton Koti 12

Erilaiset astiat ovat hyvä esimerkki siitä pienestä muutoksesta, millä piristän ihan jokapäiväistä arkea. Tykkään valita mielialan mukaan kattaustarvikkeet ja jos on joku erityinen hetki, niin silloin erityisesti. Olen vienyt Villa Woodsiin ”työmaaruokalaan” myös kauniit astiat, on ollut ilo syödä kesällä ulkona raksaruokia kivoista astioista. Haaveilen jo siitä miten olen ajatellut talossa sisä- ja ulkoruokailujen saumattoman sujuvuuden. Uskokaa pois, olen kaiken jo suunnitellut mielessäni aikoja sitten, pohjapiirrosta hahmotellessani.

Anne Melender Ajaton Koti 23

Suunnittelu on äärimmäisen tärkeää, monta asiaa voi ennakoida pohtimalla toimintoja ja materiaaleja huolella.

Visioita

Meidän visio Villa Woodsista on kokonaisuus, joka toimii käytännössä arjessa, mutta on myös visuaalisesti kaunis ja monipuolinen. Haluamme talon kestävän aikaa ja teemme valintoja sen mukaisesti. Hyvin rakennettu ja suunniteltu talo, josta huolehditaan hyvin on ekologisestikin onnistunut.

IKEA-visio on luoda parempi arki mahdollisimman monille ihmisille.”Visiomme ja liikeideamme mukaisesti tarjoamme kauniisti muotoiltuja, toiminnallisia, edullisia ja laadukkaita kodinsisustustuotteita, jotka on valmistettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.”

Anne Melender Ajaton Koti
Ihailen miten värikäs kukkakimppu tuo piristystä olohuoneeseen ja pidän että maljakko on umpinainen ja kukkien varret eivät näy.

Tässä postauksessa oli oikeastaan kurkistus monellakin tapaa minun työpäivääni (suunnittelu, siivous, somistus, valokuvaus, kirjoitus) – koti muuntuu moneksi, myös työpaikaksi. Sen vuoksi koen tärkeäksi että tarvikkeilla on oma paikkansa (jippii KUGGIS-laatikot yms.), mihin ne voi järjestellä työskentelyn jälkeen – mutta se on jo sitten toisen jutun aihe.

2 Comments

  1. Kiitos! Tämä oli tosi kiva postaus 🙂 meillä on täällä ei enää niin uudessa asunnossa jäänyt viimeistelyt puolitiehen ja sen kyllä huomaa. Onneksi syksy on hyvää aikaa mietiskellä näitä viimeistelyjä

  2. Anne

    Hei onpa kiva että pidit postauksesta <3 Syksy on kieltämättä otollista aikaa sisustusjutuille, silloin tulee ainakin itse vietettyä enemmän aikaa sisällä kotosalla.