Villa Woods Laatat

Meidän talonrakennusprojektissa aletaan lähestyä niitä kaikkein kutkuttavimpia osa-alueita, nimittäin pintamateriaalivalintojen tekemisiä. Muutama vuosi sitten, kun taloprojektista alettiin haaveilla, ensimmäisenä hahmotettiin mielessä visuaalisia asioita – miltä se haaveiden koti näyttäisi. Kävimme läpi sisätilojen huoneiden fiilistä mielikuvituksessa ja keskustelimme millaista sävymaailmaa ja tunnelmaa taloon toivoisimme.

Rakennusprojektin alettua kävimme laattakaupoissa fiilistelemässä, meillä oli hyvin mielessä millaista tyyliä haemme, eikä se ole oikeastaan yhtään muuttunut matkan varrella. Halusimme ajatonta ja neutraalia ripauksella hiljaista luksusta (hiljainen luksus on meille hillittyä arvokkuutta, ilman efektejä ja kimalluksia).

Pidämme paljon myös peruslaatoista – valkoisista pienikokoisista kaakeleista ja terrakottalaatoista niiden seurana. Mutta minusta se tyyli olisi vaatinut koko talon sisustukselta niiden henkistä ajatusta, ehkä vielä hivenen minimalistisempaa otetta, mutta olis ollut myös meille mieleinen tyyli.

Villa Woods Laatat 3

Laattavalinnat ja budjetti

Käydään läpi ensin budjetin näkökulmasta laattavalintoja, sillä siitä on jo kyselty Instagramin puolella – että jouduttiinko valinnoissa ajattelemaan hintoja. Me ei nyt ajateltu hintoja laattavalintoja tehdessä. Kompaktissa talossa on vain yksi kookas kylpyhuone ja pieni wc, joten laattoja ei mene kovin paljon. No kodinhoitohuone lisäksi, sinne halusimme lattiaan laatoituksen betonilattian sijaan ja seinäpintaa elävöittämään tulee myös laatta. Mutta kaiken kaikkiaan laattoja tulee maltillinen määrä. Olimme lisäksi ostaneet heti rakennusprojektin alettua Torista wc:n seinään tulevan mosaiikkilaatan todella edullisesti, joten siinä syntyi kivasti säästöä. Valitsimme siis laatat sillä periaatteella mistä oikeasti pidimme. Kalleimman osuuden teki kylpyhuoneen laatat, koska neliöitä oli eniten, mutta saimme tilattua laatat Pukkilan asuntomessualennuksella, joka oli tuntuva. Joten laattoihin meillä ei uponnut budjetin ylittäviä euroja, vaikkei sitä erityisesti ajateltu tässä tapauksessa.

Villa Woods Laatat 10
Pukkila Ease sand 60×60 cm kokonaisuuden pohjana

Kylpyhuone

Kylpyhuoneeseen ajattelimme aluksi hartsipinnoitetta seiniin ja lattiaan, meitä miellyttää minimalistinen ja selkeä tausta kylpyhuoneen kalusteille ja hanoille. Mutta mietimme lopulta, että laatoitus on ainakin varmasti kestävä ja huoleton, joten siihen päädyttiin. Kylpyhuoneen laattavalinta oli meille haasteellisin, käytiin todella paljon vaihtoehtoja läpi – tavoitteena oli löytää selkeä, mutta hivenen eläväpintainen hiekan sävyinen laatta, jonka reunoissa ei ole ”vinjetointia” eli hiipuvaa tummennusta (tätä oli melkein kaikissa laatoissa jostain syystä). Jotkut laatat olivat liian keltaisia, jotkut liian punertavia ja toiset liian harmaita. Joissakin oli mielestämme liian läikykäs yleisilme ja joissakin liian tasainen. Yksinkeraisen etsiminen on kyllä kieltämättä aina haasteellisinta.

Villa Woods Laatat 9

Vihdoin ja viimein pähkäilyjen jälkeen päädyimme Pukkilan Ease Sand -laattaan. Valitsemamme laatan koko on 60×60 cm, ensin mietimme pienempää kokoa, mutta tässä laatassa selkeys tuntuu hyvältä ja siksi mielestämme tämä koko on hyvä sekä seiniin että lattiaan. Kylpyhuoneeseen tulee samalla laatalla ja laattakoolla sekä seinät että lattia.

Tilaan tulee yksi suihku, amme ja allaskaluste. Lisäksi mielenkiintoa tuodaan suihkuseinällä, valaisimilla ja peilillä. Kiintokalusteet tilasimme Unique Home -liikkeestä, sillä halusimme laatikostoihin oman sävyn ja erikoismitat. Sävyvalinta tehtiin luonnollisesti Teknoksen Colour Your Story -sävykartastosta. Allastaso tulee olemaan Hi-macsia sävyssä crystal beige, allas tulee syvennöksenä samasta materiaalista. Ollaan valittu myös hana tähän ja olen siitä hyvin innoissani, esittelen sen myöhemmin samoin kuin valitun kalusteen sävyineen. Kuvasta kuitenkin näkyy kokonaisuuden sävymaailma.

Villa Woods Laatat 12

Wc:n laatat

Kuten kerroin, löysimme Torista ihanat selkeät mosaikkilaatat wc:n seiniin. Laatta on japanilaista Pukkilan maahantuomaa mosaikkia ja lienee jonkun suuremman rakennusprojektin ylijäämää. Meistä kellanbeige sävy on aika ihana. Kuvassa näkee miten mosaikki tulee seinään, pystymallisesti ladottuna. Kuvassa siinä on eri saumasävy, kuin mitä me lopulta valitsemme (tuo on liian harmaa). Eläväisen seinälaatan pariksi oli mielestäni valittava lattiaan jotain näyttävää ja monisävyistä laattaa, sillä saman sävyinen, joka kuitenkin on hivenen eri värinen olisi ollut minusta hankala. Emme kuitenkaan halunneet myöskään kahta selkeästi yksiväristä pintaa. Niinpä metsästimme sopivan reipaseleistä laattaa seinän sävyyn sopivaksi.

Villa Woods Laatat 11
Pohjapiirros on ollut koko ajan mukana valintoja tehdessä, oletko kurkannut postaukseni missä esittelen Villa Woodsin pohjapiirroksen

Katso tämä: Villa Woods – pohjapiirros esittelyssä

Villa Woods Laatat 8
Elävästi kuvioitu lattialaatta tuo mielenkiintoa wc:n sävyihin

Lopulta päädyimme Laattapisteen LPC NDK beige -laattaan koossa 15×15 cm. Tässä laatassa on ihanasti monia sävyjä, joista poimittiin sopiva allaskalusteen väri, tietenkin taas Teknoksen sävykartasta. Allastaso tulee samaa Hi-macs crystal beige -sävyä mitä kylpyhuoneessakin.

WC-tilaan ollaan myös valittu hanat ja muut yksityiskohdat, ne viimeistelevät vielä tilan. Hanassa emme tällä kertaa valinneet ajatonta kromin sävyä, vaan päädyttiin harjattuun messinkiin – jännittää hivenen se valinta. Samaa sävyä tulee myös pyyhekoukut ja wc-paperiteline. Näistä kaikista lisää toisessa jutussa.

Villa Woods Laatat 6

Kodinhoitohuone

Kodinhoitohuoneeseen halusimme laattalattian, jossa on lattiakaivo. Kodarissa voi sitten reilusti touhuta kuraisilla kengillä ja sinne voi myös tuoda lenkin jälkeen likaiset koirulaiset. Alusta saakka mielessä oli terrazzo-pilkullinen laatta. Katseltiin ihan ensimmäisenä jopa betonipintaisia terrazzo-laattoja, mutta pinnan huokoisuus jäi mietityttämään, samoin hinta  (upeita mutta todella arvokkaita) ja laatan paksuus koettiin haasteelliseksi. Meille tulee lasiovi eteisen ja kodinhoitohuoneen väliin ja lattiat näkyvät yhtäaikaa, siksi halusimme että ne ovat reilusti erilaiset sävyiltään ja pinnoiltaan. Minusta on parempi että on joko ihan samaa tai sitten reilusti erilaista.

Sopivan sävyinen terrazzo-kuosinen laatta on Laattapiste LPC Rome 01 valkoinen 20×20 cm -laatta. Pohdimme tässä kokoasiaa ja päädyttiin hivenen pienempään laattakokoon, koska valittu seinälaattakin on melko pienikokoista. Laattojen koossa on minusta hyvä ottaa kokonaisuus huomioon.

Villa Woods Laatat 5
Puikkomaisessa seinälaatassa toistuu lattialaatan ruskea sävy pieninä pilkkuina

Villa Woods Laatat 4

Kodinhoitohuoneen seinälle olin alun perin miettinyt valkoisen/harmaan sävyistä 15×15 cm zellige-tyyppistä laattaa mattapintaisena. Tällaisen löytäminen osoittautui todella vaikeaksi, kaikki zellige-laatat olivat yleensä kiiltäväpintaisia ja koska meille tulee lasiseinä ulos laattaseinää vastapäätä, en halunnut että laatat peilaavat näkymiä. Joten tämä ajatus hioutui matkan varrella ja lopulta päädyttiin puikkomaiseen laattaan joka on K-Rauta Mosaiikki Cello Piano 2×14 cm valkoinen. Meille laatat asennetaa pystysuoralla ladonnalla. Pieni myönnytys tässä on nyt tuo kiiltävä pinta, mutta koska laatta on onneksi pienikokoista, ei se kiilto (toivottavasti) tule olemaan häiritsevää.

Valitsimme kodinhoitohuoneen seinä- ja lattialaatat eri liikkeistä ja ilman mallipaloja, luotimme siihen että sävyt menevät yksiin ja voi hämmästys miten täydellisesti ne sopivatkaan keskenään. Tästä tulee varmasti ihana kombo. Kodinhoitohuoneeseen on tulossa kahdenlaista kaapistoa näiden seuraksi, yhdelle ehjälle seinälle tulee valkoinen korkea kaapisto ja allaskaapisto tulee olemaan teräspintainen ilman yläkaapistoa, taustaseinällä tuo puikkomainen laatta.

Villa Woods Laatat 7

Olen levittänyt kaikki laatat olohuoneen lattialle, koska haluan koko ajan katsella ja fiilistellä niitä. Vaikka valitsimme ihan eri liikkeistä eri aikoina laattoja, nyt kun ne ovat yhdessä kollaasissa on kokonaisuus todella yhtenäinen. Tässä on nyt sitä hiekan sävyistä tunnelmaa jota haettiin, se sopii hyvin talon lämpimän harmaaseen perussävyyn, jota tulee ulkoseinien lisäksi keittiön kaapistoihin. Tehosteena tammea ja lasipintoja.

Mitä pidätte laattavalinnoista – yllättikö joku?

Comments are closed.