1642675469 Newworks 02 Showroom Low Res

Innostuin pohtimaan vaihteeksi sisustustrendejä, kun luin tämän mielenkiintoisen artikkelin. Virkistävää pohdiskella sisustusjuttuja skandinaviakuplan ulkopuoleltakin. Seuraan paljon kansainvälisiä sisustajia, juuri sen takia, ettei oma inspiraatiovirta yksipuolistu liikaa.

Olen usein sanonut, että itseä puhuttelee kaiken tyylinen sisustus – silloin kun se on tehty ”hyvällä maulla” ja taidokkaasti. On eri asia mitä omaan kotiin valitsee, tykkään paljon laajemmalla skaalalla sisustusjutuista, kuin mitä meidän kodissä näkee. Toki ajattelen, että myös rakennus itsessään, sen ympäristö ja arkkitehtuuri vaikuttaa paljon siihen mikä on luontevaa kodin sisustukselle.

Puran hiukan noita mainitsemani artikkelin trendiajatuksia tässä, en suoraan niitä esitellen, vaan omin ajatuksin mainituista trendeistä. Eli minun TOP 5 sisustustrendit 2022 tässä.

Kaikki jutun kuvat lainattu New Works.

1635943776 New Worksterra2020mass Wide Coffee Tablemass Daybed
kuvassa kaunis vihreä seinäsävy ja suuri kasvi luovat raikkautta ja persoonaa kokonaisuuteen

Sävypaletti luonnon innoittamana

Minusta luonnollisin tapa tuoda sävyjä kotiin on poimia niitä luonnosta. Sen takia varmasti lämpimät harmaat, vihreän sävyt ja erilaiset ruskean ja terrakotan vivahteet tuntuvat luontevilta valinnoilta. Kokobeige/luonnonvalkoinen sisustus on pehmeä, mutta ehkä helposti valju ja hengetön. Lisäämällä mukaan puuta ja muutamia luonnosta poimittuja sävyjä kokonaisuus herää eloon.

Värit on toki myös vahvasti mukana sisustustrendeissä, väri-iloittelu on mahtavaa!

1655711570 New Works 3daysofdesign 2022 785 07 2

Luonnonmateriaalit

En muista koska viimeksi luonnonmateriaalit olisivat olleet näin kovassa suosiossa ja se on ihanaa. Muistan vielä akryylin ja kiiltävien pintojen ja bling blingin suosion – en itse koskaan kokenut sitä omakseni, vaan pysyin pidättyvämmin valkoisessa höystettynä tammella (ah en luovu tammesta koskaan). Nyt on ihana huomata miten lämmin kokonaisuus ja luonnonläheisyys ovat hiipineet koteihin.

Kivipintoja ja puukalusteita näkee paljon ja ne ovatkin kauniit yhdessä. Pohjoismaiseen luonnonläheiseen tyyliin tämä linja sopii vaivattomasti ja etenkin uusissa taloissa tyyli näkyy kivasti.

Luonnonmateriaaleja suosimalla suosii samalla pitkäikäisyyttä ja laatua. Aidot materiaalit ikääntyvät aina kauniisti, niissä käyttö ja aika saavatkin näkyä, eikä kuluminen haittaa, vaan jopa lisää viehätystä. Uskon myös että luonnonmateriaaleihin ei samalla tavalla kyllästy.

1642679261 Newworks 22 Showroom Low Res
pörröpäällysteissä on eroja, ihana aito lammas ikääntyy kauniisti ja tuntuu hyvälle

VINKKI: Jos olet ihastunut nyt muodissa oleviin pörröisiin tekstiileihin, tarkista materiaali. Polyesterinen teddykangas on hetkessä painunut kasaan ja nuhraantunut pölystä käyttökelvottomaksi. Villasekotteinen laadukas pörrökangas tai lammas pysyvät vuodesta toiseen kauniina. Jos budjetti ei salli aitoja materiaaleja, mielummin keinokuiduissa kannattaa suosia jotain muuta kuin pörröpintoja.

1655721111 774 06 No Flash
ruokapöydän asetelma luo kutsuvuutta, tila olisi ihan erilainen jos pöytä olisi tyhjä

Sisustuksen fiilis

Tämä on usein unohdettu ja tärkeä asia tiloissa, miltä kokonaisuus tuntuu niin tunnelmaltaan kuin käytännössäkin. Ei kannata liikaa keskittyä yksittäisiin elementteihin, vaan siihen kokonaisuuteen minkä kaikki asiat tilassa muodostavat – sävymaailmaan, materiaaleihin, sommitteluun. Tässä hyvä pointti esimerkiksi sille, pitääkö kotona uudistaa kaikki, jos kaipaa muutosta tunnelmaan – ei tarvitse. Usein pienin keinoin tila saadaan elämään eri tavalla. Esimerkiksi seinät maalaamalla ja huonekalujen uudelleen sommittelulla, kenties jonkun poistamisella ja jonkun lisäämisellä.

AD:n artikkelissa tuoksu mainittiin yhtenä tärkeänä tunnelman luojana, itse en kaipaa tuoksuja tunnelmaan, minusta tuoksuttomuus on parasta, mutta nämä ovat makuasioita ja ihmiset kestävät eri tavalla tuoksumaailmoja. Mutta saan kiinni ajatuksesta kyllä.

1655722578 773 02

Mukavuus

Mukavuus korostuu nykyään entistä enemmän, koska kodista on tullut varmasti entistäkin tärkeämpi latauspaikka. Pandemia opetti meidät suhtautumaan kotiin uudella tavalla, siellä on turvaa ja pysähtymistä kaiken hektisyyden keskellä. Niinpä mukavuus korostuu varmasti kotihaaveissa. Miten arki toimii, kaikelle on paikkansa ja kotityöt sujuvat helposti – se jos mikä on mukavuutta. Samoin mukavuutta lisää laadukas sänky ja sohva, ne mihin olemme tottuneet lepäämään kun rauhoitumme. Ajattelen usein itse sitä miten haluan olla kotona, missä lepuutan kroppaa ja aivoja. Toki myös miten toimin arkiaskareissa. Tässä mukavuudessa on monta puolta, mutta selvästi mukavuutta ajatellaan varmasti paljon.

1655712779 075 12
sommitelmat tekevät tiloihin sen jujun
1655724728 125 07
avohyllyt ovat loistava keino vaihtuville sommitelmille, kookas hyllystö antaa rentoutta ja toimii, etenkin jos muu tila on eleetön

Kerroksellisuus

Kutsuva koti näyttää siltä että se on syntynyt ajatuksista, toiveista ja kokemuksista. Kodissa saa näkyä kerrokset, missä ollaan oltu ennen ja mihin on tultu. Vaikka loisi uuden kodin pääosin uusin tavaroin, voi omaa elämää tuoda sisustukseen taidevalinnoilla, rakkailla esineillä, harrastusten ja omien kiinnostusten näkymisellä. Vaikka itse suosin melko selkeää ja rauhallista sisustusta, koen että omat rakkaat esineeni herättävät kodin henkiin. Sisustusasetelmilla ja taiteella on suuri merkitys tunnelmassa.

1642679505 Newworks 17 Showroom Low Res

Tavallaan mielenkiintoista, että trendeissä nousevat esiin tunnelmat ja tunnut, ei niinkään mitkään yksittäiset must have -jutut. Minusta se on ihanaa. Toki omassa kuplassa näkee selvästi tietynlaisia kloonijuttuja – kuten beige/luonnonvalkoinen/listoitukset ja toisessa tyylissä kaikki värikäs/pastellinen/hauska. Ihana että sisustuksella leikitään ja siitä nautitaan. Mut toki toivoisi, että sellaiset väliaikaisratkaisut ja pikatrendiostokset ei olisi ratkaisu tähän. Vaan enemmän just pienin keinoin ja järjestelyin ne oman tyylin etsimiset ja samalla ajan hengestä inspiroituen.

Hyvä että on trendejä, koska ne muovaavat kulttuuria myös sisustuksen osalta.

Comments are closed.